Hänsel und Gretel (opera)

Componist: Engelbert Humperdinck

Librettist: Adelheid Wette

Première: 23-12-1893 te Weimar

Korte inhoud

Terwijl vader en moeder op zoek zijn naar eten en geld, moeten de kinderen Hänsel und Gretel zich thuis nuttig maken met sokken stoppen en bezems binden. Maar de kinderen hebben honger en de pan met rijstepap ziet er aanlokkelijk uit. Uit pure voorvreugde dollen de kinderen wat rond en vergeten hun werk. Tot grote ergernis van hun moeder die vermoeid en zonder eten thuis komt. Tot overmaat stoot de moeder ook nog de pan met eten om. Zij stuurt de kinderen naar buiten om aardbeien te zoeken.
In het bos hebben de kinderen al snel een mand vol aardbeien geplukt en gaan spelen. Als het donker wordt, weet Hänsel de weg naar huis niet meer en worden de kinderen bang. De kinderen zoeken bescherming onder een boom en het Zandmannetje brengt rust en slaap. Veertien engelen houden onderwijl de wacht.
De kinderen worden gewekt door het Dauwmannetje. Voor hun neus staat een huis van peperkoek! Het blijkt een list van de heks. Zij vangt de kinderen en is van plan om Gretel direct op te eten. Zij beveelt Gretel de oven in te kruipen om naar de peperkoek te kijken maar Greten houdt zich van de domme. Als de heks laat zien hoe ze in de oven naar de peperkoek moet kijken, slaat Gretel de deur dicht. Daarmee verbrandt de heks en komen de peperkoekkinderen te voorschijn, onbeweeglijk en stom. Maar Gretel en Hänsel weten ook die betovering te breken. De opera sluit af met een spotlied over de heks en een dankbetuiging aan de veertien engelen waaraan ook de ouders die inmiddels hun kinderen hebben teruggevonden, deelnemen.

Toelichting

De opera Hänsel & Gretel naar het gelijknamige sprookje van de gebroeders Grimm is eigenlijk bij toeval ontstaan. Humperdinck schreef op verzoek van zijn zus wat muziek bij teksten die zij geschreven had voor haar gezin op basis van materiaal van de gebroeders Grimm. Van het een kwam het ander en al snel was het kinderspel uitgegroeid tot een volwaardige opera. Richard Strauss was bijzonder gecharmeerd van de opera: ”Ik bewonder de overvloed van melodieën, de finesse, de polyfone rijkdom van de orkestratie”. De première in 1893, onder leiding van Richard Strauss, was een groot succes en al snel veroverde de opera ook de rest van de wereld.

"Abendsegen" uit Hänsel und Gretel, gezongen door Nikiteanu en Hartelius

Rollen in dit werk
  • Peter - bezembinder (mezzosopraan)
  • Gertrud - vrouw van Peter (mezzosopraan)
  • Hänsel - zoon van Peter (bariton)
  • Gretel - dochter van Peter (sopraan)
  • Zandmannetje (sopraan)
  • Dauwmannetje (sopraan)
  • Heks (mezzosopraan)
  • Koekjeskinderen (koor)
  • Engelen