Il Giasone (opera)

Componist: Francesco Cavalli

Première: 05-01-1649 te Venetië

Korte inhoud

Zelfs voor een antieke held zijn twee schrandere vrouwen er één te veel. Giasone, de aanvoerder van de Argonauten, is op weg naar Kolchis om het Gulden Vlies, dat absolute macht en het eeuwige leven schenkt, te roven. Nu houdt hij een gevechtspauze in de armen van Medea. Niet zonder bijbedoelingen: hij speculeert op de toverkrachten van deze fascinerende koningin van Kolchis. Als dank voor zijn trouwbelofte schenkt Medea aan Giasone een magische ring waarmee hij de bewaker van het Gulden Vlies, een vreselijke draak, doodt. Hoe regelt hij echter netjes de zaken met zijn oude geliefde, Isifile, de koningin van Lemnos?

Toelichting

Cavalli en librettist Cicognini hebben slechts één keer samengewerkt. Het resultaat, Il Giasone, werd de meest opgevoerde opera van de gehele 17de eeuw.
Il Giasone was het toonbeeld van de samensmelting van muziek en drama. De opera was het eerste theaterwerk waarin de aria en het recitatief ieder een eigen rol hadden. Het recitatief was bestemd voor de actie, de aria voor de reflectie. De muziek houdt echter nergens het verhaal op
Het libretto was gevarieerder, individueler en poëtischer dan enig ander libretto uit deze periode. Het was een perfecte combinatie van komische (met een prachtig uitgeschreven rol voor de stotterende Demo) en serieuze karakters. Het libretto volgt zoals gebruikelijk in de 17de-eeuwse Venetiaanse opera slechts losjes het mythologische verhaal van de jacht van Jason op het gulden vlies.

Il Giasone van Cavalli in een uitvoering van René Jacobs, 1988