Ivan Susanin (opera)

Componist: Michail Glinka

Librettist: Nestor Kukolnik

Première: 27-11-1836 te Sint-Petersburg

Korte inhoud

De opera speelt zich in 1613. Na de dood van Boris Goedonov dreigt Rusland onder de voet gelopen te worden door Poolse troepen. De boerendochter Antonida wil graag trouwen met Sobinin maar vader Ivan Susanin wil geen toestemming geven voordat een nieuwe tsaar veilig op de troon zit. De verzekering dat Michail Romanov al uitverkoren is, maakt geen indruk op Ivan.
De aangenomen zoon van Ivan, Vanya, is bang dat de Polen op zoek gaan naar de nieuwe tsaar maar Ivan probeert hem gerust te stellen: de tsaar zit veilig in het klooster, niemand zal hem verraden. Als de Polen vervolgens Ivan dwingen hen naar de nieuwe tsaar te brengen, leidt Ivan de soldaten naar het bos zodat Sobinin onderwijl de tsaar kan waarschuwen.
Wanneer de Polen ontdekken dat ze om de tuin zijn geleid, vermoorden ze Ivan. Maar de tsaar en daarmee het Rusland is veilig. De epiloog viert de kroning van de tsaar en het offer van Ivan Susanin.

Toelichting

Ivan Susanin is een patriottisch-heroïsche opera in vier aktes en een epiloog. Glinka wilde de opera opdragen aan de tsaar maar de tsaar accepteerde de opera alleen indien de titel gewijzigd werd in Een leven voor de tsaar. In 1939 kreeg de opera zijn originele titel weer terug waarbij echter ook alle verwijzingen naar de tsaar nauwkeurig verwijderd werden. De opera over de boer Ivan Susanin die zijn leven geeft om de tsaar te redden, geldt als grondlegger van de Russische opera.