Jeanne d'Arc au bûcher (oratorium)

Componist: Arthur Honegger

Librettist: Paul Claudel

Première: 12-05-1938 te Basel

Korte inhoud

Jeanne d'Arc au Bûcher bestaat uit een proloog en elf scènes op een tekst van Paul Claudel. Het wonderlijke verhaal van Jeanne d'Arc wordt in het oratorium niet verteld in de historische volgorde. Bij het begin van het oratorium bevindt Jeanne zich al op de brandstapel en de verschillende scènes vormen flashbacks in een vrij willekeurige volgorde.

Toelichting

'Wat ... nog een Jeanne d'Arc. Nee, dat doe ik niet'. Ida Rubenstein, een rijke Russische danseres, actrice en vooral meceneas die in Parijs leefde, had bij Paul Claudel om een libretto voor een theatrale setting van de geschiedenis van Jeanne d'Arc gevraagd. Aanvankelijk had de dichter de opdracht geweigerd maar besloot uiteindelijk het libretto toch te schrijven. Hij en componist Honegger vonden elkaar in het humanisme, in het aan het licht brengen van het de misstanden van het moderne leven, over hoe een individu gemangeld wordt door instituties.
Het oratorium werd op 12 mei 1938 voor het eerst opgevoerd in Basel. Na de Tweede Wereldoorlog voegde Honegger een Proloog toe.

Marion Cotillard in titelrol van 'Jeanne d'Arc au bûcher' met het OBC o.l.v. Marc Soustrot, 2012

Rollen in dit werk
  • Jeanne d'Arc (spreekstem)
  • Frère Dominique (spreekstem)