La donna del lago (opera)

Componist: Gioachino Antonio Rossini

Librettist: Andrea Leone Tottola

Première: 24-10-1819 te Napels

Korte inhoud

Het verhaal speelt zich af in de tijd waarin de Hooglanders zich tegen de koning van Schotland, Jacobus V (Giacomo) keren omdat hij van plan hen te onderwerpen.
Elena, de dochter van opstandelingenleider Douglas van Angus, houdt van Malcolm maar moet van haar vader met Rodrigo trouwen. Zij biedt onderdak aan een zekere Umberto (= Giacomo in vermomming) die zijn jachtgezelschap is kwijt geraakt.

Umberto is verliefd op Elena geworden en geeft haar een ring waarmee elk verzoek van de koning ingewilligd zal worden. De opstandelingen worden verslagen en Douglas wordt gevangengenomen. Dan ontdekt Elena wie Uberto is: de koning laat Douglas vrij en geeft Elena als bruid aan Malcolm.

Toelichting

Gioacchino Rossini schreef zijn opera La Donna del Lago in 1819. Het libretto is gebaseerd op Sir Walter Scott's verhalende gedicht The Lady of the Lake. Een verhaal dat in Schotland aan het begin van de zestiende eeuw speelt. Het was een primeur want nooit eerder was er in Italië een opera opgevoerd naar een literair werk van een Engelse romanticus.

Rollen in dit werk
  • Elena - dochter van opstandelingenleider Douglas (sopraan)
  • Malcolm - minnaar van Elena (mezzosopraan)
  • Rodrigo - beoogd echtgenoot van Elena (tenor)
  • Giacomo/Umberto - koning van Schotland (tenor)