La muette de Portici (opera)

Componist: Daniel-François-Esprit Auber

Librettist: Eugène Scribe

Première: 29-02-1828 te Parijs

Korte inhoud

Eerste akte
In de paleistuin van de hertog van Arcos wordt een feest gegeven ter ere van het huwelijk van Alfonso, de zoon van de hertog. Deze trouwt met de Spaanse prinses Elvira. Alfonso vertelt aan zijn vriend hoe jammer hij het vindt dat nu moet afzien van Fenella, een doofstom danseresje dat hij verleid heeft en nu gevangen heeft gezet.
Fenella heeft aan haar gevangenschap weten te ontkomen en vertelt haar geschiedenis in gebarentaal aan Elvira die haar in bescherming neemt. Tijdens de huwelijksvoltrekking herkent Fenella in Alfonso haar voormalige minnaar. Zij maakt dat ook aan Elvira duidelijk waarop Elvira haar pas getrouwde echtgenoot verstoot.

Tweede akte
De vissers van Portici brengen hun netten in gereedheid. Masaniello, de broer van Fenella, maakt zich grote zorgen omdat hij zijn zuster al een maand lang niet gezien heeft. Plotseling verschijnt Fenella boven op een rots en vliegt haar broer in de armen. Zij legt hem zo goed mogelijk uit wat haar is overkomen, maar de naam van de hertog noemt zij niet. Masaniello en de andere boeren nemen zich voor Fenella te zullen wreken.

Derde akte
Elvira schenkt Alfonso vergiffenis, maar vergeet haar belofte om Fenella te beschermen niet. Zij stuurt de officier Selva erop uit om haar te zoeken. Selva dwingt Fenella met hem mee te gaan en drijft Masaniello die haar probeert tegen te houden en nu begrijpt wie haar heeft verleid, terug.

Vierde akte
Portici is in opstand gekomen. Masaniello, de aanstichter, betreurt in zijn hut de excessen van de opstandelingen. Als twee vreemdelingen, in wie hij Alfonso en Elvira herkent, hem om een schuilplaats verzoeken, is hij dan ook bereid hen te helpen en hij verschaft hen zelfs een boot om mee te vluchten.

Vijfde akte
De opstandelingen hebben het paleis bezet en Masaniello tot koning uitgeroepen. De hertog onderneemt echter een succesvolle tegenaanval en Masaniello wordt door zijn eigen mensen neergeslagen als hij opnieuw het leven van Elvira redt. Fenella is ontroostbaar nu haar broer dood is. Zij smeekt Elvira zich met Alfons te verzoenen en springt vervolgens van het balkon terwijl de Vesuvius tot uitbarsting komt.

Toelichting

La muette de Portici ging op 29 februari 1828 in première in Parijs en had onmiddellijk veel succes in heel Europa. De Belgische première in augustus 1830 in Brussel werd het startsein tot de opstand die leidde tot de onafhankelijkheid.

Een ongewoon aspect van deze opera is dat een mimespeelster of een balletdanseres de hoofdrol (Fenella) speelt.

Het libretto is gebaseerd op historische gebeurtenissen in de 17de eeuw. De Napelse bevolking kwam in opstand tegen de Spaanse overheersing, onder leiding van de visser Masaniello.

Ouverture La muette de Portici van Auber

Meer videos: