Le Comte Ory (opera)

Componist: Gioachino Antonio Rossini

Librettist: Eugène Scribe

Première: 20-08-1828 te Parijs

Korte inhoud

De jonge graaf Ory heeft zich als raadgevende heremiet in de buurt van het kasteel van gravin Adèle gevestigd, in de hoop zo de gravin te kunnen verleiden. Zijn plan lijkt te werken tot hij op het kasteel ontmaskerd wordt. Ory geeft niet op en verkleedt zich - naar een idee van zijn page Isolier - als non die op de vlucht is voor de slechte graaf Ory.
Zo komt Ory het kasteel weer binnen, in stijl met heel stel volgelingen. Hij denkt zich in het donker aan gravin Adèle te kunnen opdringen, maar weet niet dat Isolier hem herkend heeft en de gravin gewaarschuwd. In plaats van de gravin te liefkozen, blijkt Ory in innige omhelzing met Isolier te verkeren. Ory weet te ontsnappen, woedend dat zijn plannen weer niet gelukt zijn.

Toelichting

In 1816 verscheen in het vaudevilletheater van Parijs een eenakter gebaseerd op de legende van Comte Ory, een soort van middeleeuwse Don Juan. Rossini was zeer gecharmeerd van het ondeugende, amorele verhaal en besloot er een opera van te maken. Het toneelstuk was echter te kort, zodat er nog een akte bijgeschreven moest worden. Le comte Ory is een van de laatste opera's die Rossini geschreven heeft en waarvoor hij heel wat muziek uit Il viaggio a Reims "geleend" heeft. Want veel tijd was er niet en daarom schreven Rossini's librettisten de nieuwe teksten voor de eerste akte op reeds bestaande muziek van de componist. Voor de tweede akte (de oorspronkelijke vaudeville) componeerde Rossini grotendeels nieuwe muziek.