Le postillon de Longjumeau (opera)

Componist: Adolphe Charles Adam

Librettist: Léon Brunswick

Première: 13-10-1836 te Parijs

Korte inhoud

De koetsier Chapelou is net getrouwd met herbergierster Madeleine, als markies De Corcy langskomt. De Corcy is directeur van de Parijse Opéra; hij is onder de indruk van de prachtige stem van Chapelou en biedt hem per direct een plek bij het operagezelschap. Maar dan moeten zij wel meteen vertrekken. Chapelou is zo enthousiast dat hij onmiddellijk meegaat en daarmee zijn jonge vrouw Madeleine in de steek laat.

Het is tien jaar later. Madeleine heeft een erfenis gekregen en staat bekend als Madame Latour; Chapelou is een operaster. Op een avond houdt de markies een receptie voor de cast na de voorstelling, waarvoor hij ook Latour heeft uitgenodigd. Chapelou is onmiddellik stapelverliefd op Madame Latour, zonder zijn vrouw te herkennen. Hij doet haar een aanzoek die Madeleoine accepteert, en ze trouwen direct. De markies licht de politie in en beschuldigt Chapelou/Saint-Phar van bigami, maar dan onthult Madame Latour haar ware identiteit.

Toelichting

Le postillon de Longjumeau is een van de populairste werken die binnen het traditionele genre van de opéra-comique geschreven werd. Het zou een van de bekendste werken van Charles Adams worden - naast het ballet Giselle. De opera is vooral beroemd om de bijzonder moeilijke aria 'Mes amis, écoutez l'histoire' van Chapelou, met zeer hoge noten voor een tenor.

Nicolai Gedda in 'Mes amis, écoutez l'histoire' in Le postillon de Longjumeau

Rollen in dit werk
  • Chapelou - een koetsier, en net getrouwd met Madeleine (tenor)
  • Markies de Corcy - directeur van de Parijs Opéra (bariton)
  • Madeleine - herbergierster, en net getrouwd met Chapelou (sopraan)
  • Bijou - een vriend van Chapelou (bas)