Les pêcheurs de perles (opera)

Componist: Georges (Alexandre César Léopold) Bizet

Première: 30-09-1863 te Parijs

Korte inhoud

De vrienden Zurga en Nadir waren ooit verliefd op dezelfde vrouw, Leïla, die echter plots uit hun leven verdween. Maar als hogepriester Nourabad een nieuwe priesteres introduceert, herkent Nadir haar onmiddellijk aan haar stem. Ondanks het verbod van Nourabad zoekt Nadir haar toch op. Zijn vriend Zurga, de leider van het dorp, moet het tweetal dan tot de dood veroordelen. Zurga probeert echter - ondanks zijn jaloezie - het stel te redden maar vindt daarbij zelf de dood.

Toelichting

Les Pêcheurs de Perles is het verhaal over de vriendschap van twee mannen die op de proef wordt gesteld door hun liefde voor dezelfde vrouw. Het zogenaamde Parelvissersduet behoort tot het meest bekende operarepertoire, toch wordt Les Pêcheurs de Perles zelden opgevoerd en leidt het nog altijd een bestaan in de schaduw van Carmen, Bizets meest beroemde opera.
De opera is een jeugdwerk van Bizet, en het resultaat van het winnen van de Prix de Rome. Na het eerste seizoen is de opera nooit meer opgevoerd en ook de autograaf is verloren gegaan. Pas in de 20e eeuw kreeg het werk een min of meer vaste plaats in het operarepertoire. Sindsdien probeert men ook weer zo dicht mogelijk bij het origineel van Bizet te komen, want de opvoeringen die direct na Bizets dood plaatsvonden, weken nogal af Bizets eigen intenties.

Rollen in dit werk
  • Leïla - priesteres (sopraan)
  • Zurga - opperhoofd van het dorp (bariton)
  • Nadir - vriend van Zurga (tenor)
  • Nourabad - hogepriester (bas)