Manon (opera)

Componist: Jules Massenet

Librettist: Henri Meilhac

Première: 19-01-1884 te Parijs

Korte inhoud

Manon vertelt het verhaal over een jonge vrouw die - op weg naar een nonnenklooster - plotsklaps verliefd wordt op Des Grieux en met hem meegaat naar Parijs. Als hun rustige en gelukkige leven verstoord dreigt te worden, kiest Manon voor de weelde die een andere man haar kan verschaffen. Als Des Grieux besluit het klooster in te gaan, wil Manon hem nog een keer zien. Ze kiest vervolgens toch weer voor hem. Manon en Des Grieux leven weer samen, maar zij kan niet zonder luxe.
Des Grieux heeft de erfenis van zijn moeder opgemaakt. Manon heeft hem overgehaald een bezoek te brengen aan een berucht speelhol in Hôtel de Transylvanie. Lescaut en Guillot zijn daar ook te vinden. Manon en Des Grieux arriveren. Zonder enige illusies over haar karakter (‘Manon! Manon! Sphinx étonnant’) geeft hij toe aan zijn verslaafdheid en laat zich overhalen om te spelen. Hij wint het kaartspel van Guillot die zijn inzet telkens verdubbelt. Terwijl Manon juicht, beschuldigt Guillot Des Grieux, die op zijn beurt heftig ontkent, van vals spelen. Guillot haalt de politie, en Des Grieux en Manon worden gearresteerd.
Door tussenkomst van zijn vader is Des Grieux vrijgelaten, maar Manon niet; zij wordt als dievegge naar de gevangenis in Le Havre gevoerd. Een bevrijdingspoging van Des Grieux en zijn helper Lescaut mislukt. Hij heeft nog net genoeg geld om haar bewaker om te kopen, zodat hij haar nog eenmaal in zijn armen kan sluiten. Zij halen samen herinneringen op aan het geluk van hun liefde. Dan sterft Manon, verzwakt door de gevangenschap, met de woorden: ‘Et c'est là l'histoire de Manon Lescaut’.

Toelichting

De opera Manon is gebaseerd op de roman Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut van Abbé Prevost uit 1731. Massenet schreef er een opera op die alle soorten muziek in zich heeft: melodramatisch, komisch, lyrisch en tragisch. Qua muziek is Manon het hoogtepunt van de Franse romantiek. Door de verfijnde en melodieuze lijnen zou men in Massenet een voorloper van Debussy en Ravel kunnen horen.