Margherita (opera)

Componist: Jacopo Foroni

Première: 04-05-1848 te Milaan

Korte inhoud

Roberto, de kleinzoon van podesta Ser Matteo, wil graag met de wees Margherita trouwen maar zij is verliefd op de soldaat Ernesto. De zus van Ernesto, Giustina, weet het verliefde stel te melden dat het regiment van Ernesto op het punt van vertrek staat. Ernesto en Margherita besluiten onmiddellijk de volgende dag te trouwen. Margherita geeft Ernesto een lintje als teken van liefde die Ernesto op zijn hoed bevestigt.
Dan heeft graaf Rodolfo de hulp van Ernesto nodig om aan een duel te ontkomen. Hierbij verliest Ernesto zijn hoed. Als het bericht binnenkomt dat er een man is aangevallen in het bos en dat daarbij de hoed van Ernesto is teruggevonden, is de optelsom snel gemaakt: Ernesto is de schuldige. Of speelt iemand een gemeen spelletje met hem?

Toelichting

Margherita was de eerste opera van Jacopo Foroni. De première vond in 1848 plaats in Milaan en was een groot succes voor de talentvolle compononist, maar veel plezier kon Foroni daar niet aan beleven. Wegens zijn activiteiten in het verzet tegen de Habsburgse overheersing moest hij Italië verlaten. Uiteindelijk vestigde hij zich in Zweden.
Donizetti's L'Elisir d'amore lijkt een bron van inspiratie te zijn geweest voor Foroni. Het deelt in ieder geval de setting op het platteland (Margherita speelt zich af in een Zwitsers bergdorpje) en de partituur bevat ook verwijzingen naar volksmuziek en roept een romantisch beeld van het platteland op.
Het libretto is een Italiaanse bewerking van werk van Eugène Scribe die het geschreven had voor de componist Adrien Boieldieu. Deze overleed echter voordat hij aan de toonzetting ervan kon beginnen.