Markus Passion (kerkmuziek)

Componist: Johann Sebastian Bach

Librettist: Picander

Première: Goede Vrijdag 1731 te Leipzig

Toelichting

Vijf passies schreef Johann Sebastian Bach volgens zijn zoon Carl Philipp Emanuel. Daarvan zijn er twee met muziek en al bewaard gebleven. Van een derde passie is alleen de tekst overgeleverd. Bachs vaste tekstschrijver Picander schreef voor opvoering in de Thomaskirche op Goede Vrijdag 1731 de tekst voor een Markus Passion die hij integraal in zijn bundel Ernst-, Scherzhaffte und Satyrische Gedichte opnam. Van de muziek ontbreekt echter nagenoeg ieder spoor. Enkele losse partijen bevonden zich in particulier bezit maar die zijn in 1945 door brand verwoest.

Zeker is wel dat Bach ruim tien jaar na de eerste opvoering, in 1744, de Markus Passion in een licht gewijzigde vorm nogmaals opvoerde in Leipzig. Een tekstboekje van deze opvoering dook in 2004 op in een bibliotheek in Sint-Petersburg.

Inmiddels hebben vele musicologen en musici zich gebogen over reconstructie van de Markus Passion. Bach schreef niet alleen maar nieuwe muziek voor deze passie, maar herbruikte muziek door het licht aan te passen aan de nieuwe tekst. Zo gaat men er algemeen van uit dat de Trauerode (Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl, BWV 198) een belangrijke bron voor Bach is geweest voor de aria's en koren van de Markus Passion.