Oedipe (opera)

Componist: George Enescu

Première: 13-03-1936 te Parijs

Korte inhoud

Oedipe is voorbestemd zijn vader te vermoorden en zijn moeder te huwen. Om aan dit lot te ontkomen geven zijn ouders een herder de opdracht de baby in de bergen achter te laten om te sterven. De herder kan dit over zijn hart verkrijgen en geeft het kind mee aan Phorbas, een adviseur van koningin Mérope. Haar kind, waarvoor hij de zorg draagt, is overleden en Oedipe neemt de plaats van dit koningskind in.
Eenmaal volwassen ontdekt Oedipe welk lot hem voorbeschikt is, en hij vlucht weg uit Korinthe - niet wetende dat koningin Mérope niet zijn moeder is, dat de man die hij onderweg doodt, zijn vader is en dat hij in Thebe zijn moeder trouwt. Pas na jaren blijkt hoezeer de profetie bij zijn geboorte is uitgekomen. Deze waarheid is zo gruwelijk dat Oedipe het licht aan zijn ogen ontneemt en zich later van het leven berooft.

Toelichting

De enige opera van Enescu is gebaseerd op de Griekse mythe over Oedipus. In vier aktes passeert het leven van de Griekse held van geboorte tot aan zijn dood. In de eerste en tweede akte verhalen over de legende. Voor de derde en vierde akte putte de librettist Edmond Fleg vooral uit de tragedies van Sophocles: Oedipus Tyrannus en het minder bekende Oedipus bij Colonus waarin Oedipus vrede sluit met het lot en de goden en op serene wijze rust vindt in de dood.
Oedipe was het meest ambitieuze werk van Enescu. De eerste schetsen dateren uit 1910, de première volgde pas in 1936. Het werk werd goed ontvangen maar kreeg door de Tweede Wereldoorlog geen voet aan de grond in de operahuizen.