Wer ist der, so von Edom kömmt (Pasticcio Passion) (kerkmuziek)

Componist: Bach - Graun - Telemann

Première:

Korte inhoud

Toelichting

De Pasticcio Passion, ofwel Wer ist der, so von Edom kömmt is een oratorium passie waarin delen van werken van Graun, Telemann en Bach zijn samengevoegd tot een nieuw geheel.

De basis vormt de cantate Ein Lämmlein geht und trägt die Schuld van Graun uit 1730. Iemand - wie is onbekend - heeft deze cantate geschikt gemaakt voor de liturgie op Goede Vrijdag. Zo kreeg het een grootser openingskoor met het koor uit Telemann cantate Wer ist der, so von Edom kömmt. Ook het tweede deel heeft een monumentaal openingskoor gekregen, uit Bachs cantate Herr Jesu Christ, wahr' Mensch und Gott.
Niet alles uit het oratorium is definitief naar een bepaalde componist te herleiden, al zijn er sterke aanwijzingen dat Bach nog meer delen dan alleen het openingskoor van het tweede deel heeft aangeleverd. En wie de intense zettingen van de koralen in het tweede deel maakte, blijft ook een vraag (dat Bach ze heeft gemaakt, kan niemand nog aannemelijk maken).

Of Bach het werk heeft opgevoerd, is ook niet zeker. In ieder geval had zijn zoon Carl Philip Emmanuel Bach het manuscript in zijn bezit en heeft het een keer in Hamburg opgevoerd. En is het manuscript is ontstaan in de kringen rond Bach (een leerling van Bachs leerling Altnikol). Zou Bach het hebben opgevoerd, dan zou dat aan het eind van zijn leven moeten zijn geweest, mogelijk in 1750. Zo blijven er nog veel raadsels rond deze passie onopgelost.