Raymonda (ballet)

Componist: Aleksandr Konstantinovitsj Glazoenov

Première: 19-01-1898 te Sint Petersburg

Korte inhoud

Raymonda maakt zich op te trouwen met haar geliefde ridder Jean de Brienne. Haar strenge tante Sybille waarschuwt haar en haar vrienden voor hun ijdelheid en passie voor vertier. Zij herinnert hen aan de legendarische Witte Dame, de beschermvrouwe van het kasteel. Zij waarschuwt als leden van de hofhouding in gevaar zijn, maar straft hen ook wanneer zij hun taken niet naar behoren vervullen. De jongelui lachen haar uit en gaan vrolijk door met feesten. Dan vallen zij plotseling in slaap.

De Witte Dame verschijnt aan Raymonda die heel gelukkig naast Jean de Brienne zit. Als Raymonda haar geluk wil uitspreken blijkt Jean de Brienne plotseling veranderd in een Saraceen. Een mooie en aantrekkelijke Saraceen weliswaar die bovendien graag zijn leven wil delen met Raymonda. Als Raymonda daar bezwaar tegen maakt, dreigt de Saraceen zijn verlangen met harde wil door te drukken. Raymonda schreeuwt het uit en wordt wakker.

Het huwelijksfeest is in volle gang. Raymonda verwelkomt iedereen, zelfs Abderahman die verdacht veel op de Saraceen uit haar droom lijkt. Raymonda is bang voor hem en probeert zijn avances te ontwijken. Maar Abderahman geeft zijn soldaten de opdracht Raymonda te pakken. Juist op dat moment komt Jean de Brienne binnen en kan Raymonda in veiligheid brengen.

Toelichting

Raymonda is één van de laatste grote werken uit het glorieuze tijdperk van de romantische balletten uit Sint Petersburg.
Het verhaal is gebaseerd op een middeleeuwse legende, vol met jonkvrouwen, ridders, kruisvaarders, kathedralen en kastelen. Het was een libretto vol uitdaging voor de nog jonge componist Glazoenov. Dankzij de grote vakbekwaamheid van Petipa is het prachtige, rijk gevulde choreografie geworden, met een enorme verscheidenheid aan verschillende dansen (klassiek, exotisch), pantomime, lyrische pas de deux, een groots corps de ballet en een grandioze finale.

gedeelte uit Raymonda gedanst door het Bolshoi Ballet