Romeo en Julia (ballet)

Componist: Sergei Prokofjev

Première: 30-12-1938 te Brno

Korte inhoud

Het ballet begint met een gevecht tussen de families Capuletti en Montecchi. Romeo Montecchi weet vermomd een feestje ten huize van de Capuletti binnen te komen. Hier ontmoet hij Julia op wie hij ogenblikkelijk verliefd raakt. De twee zweren elkaar op het balkon eeuwige liefde.

Broeder Laurenzio wil aan al het gevecht een einde maken, hij huwt heimelijk het jonge paar. Maar het vechten gaat door: Julia's neef Tybalt vermoord Romeo's vriend Mercutio. In een opwelling vermoordt Romeo op zijn beurt Tybalt, waarop hij wordt verbannen.

Julia keert terug naar Broeder Laurenzio en ze bedenken samen een plan. Julia moet een slaapdrankje nemen zodat ze dood lijkt. Haar familie zal haar dan begraven. Broeder Laurenzio zal Romeo het ware verhaal vertellen, zodat hij haar kan redden uit de tombe, waarna ze nog lang en gelukkig zullen leven.

Diezelfde avond nog drinkt Julia haar drankje. Als de familie haar de volgende ochtend dood aantreft, plannen ze haar begrafenis. Het nieuws van de dood van Julia bereikt Romeo, die diep bedroefd naar huis terugkeert. De boodschap van Broeder Laurenzio heeft hem nooit bereikt. Zijn leven zonder Julia heeft geen zin meer, zo denkt hij, en ook hij neemt vergif in. Zijn vergif is echter dodelijk. Als Julia wakker wordt, ziet ze de dode Romeo naast haar en steekt ze zichzelf neer.

Toelichting

Prokofjev baseerde zich op een synopsis van Adrian Piotrovsky en Segej Radlov. In zijn oorspronkelijke vorm voltooide Prokofjev het ballet in september 1935. Deze versie had een 'happy end', maar zou uiteindelijk nooit publiekelijk vertoond worden. Dit had vooral te maken met de angst en voorzorg die het muzikale en theatrale leven in Rusland overheerste na de twee beruchte artikelen in Pravda, waarin Sjostakovitsj en andere "gedegenereerde modernisten" werden bekritiseerd.

Suites bestaande uit gedeeltes van de balletmuziek waren al te horen in Moskou en de Verenigde Staten voor het volledige ballet in première ging in het Tsjechische Brno op 30 december 1938. Tegenwoordig wordt meestal de versie gespeeld die later voor het Kirov Ballet (nu Mariinsky Ballet) is gemaakt in 1940.

Te zien of te horen tijdens de komende reizen: