Satyagraha (opera)

Componist: Philip Glass

Première: 05-09-1980 te Rotterdam

Korte inhoud

De vroege jaren uit het leven van Gandhi in Zuid-Afrika inspireerden de Amerikaanse componist Philip Glass om zijn opera Satyagraha te schrijven. Door het gebruik van verzen uit het Indische oergedicht Bhagavad Gita, één van de centrale teksten uit het Hindoeïsme, en met behulp van fascinerende, bijna hypnotiserende muziek, creëerde Glass een ritueel ‘verlossingsstuk’ over de menselijke capaciteit om de geschiedenis te veranderen door hun eigen handelingen - onafhankelijk van tijd en ruimte. Glass benadrukt deze universaliteit door te refereren aan drie tijdgenoten van Gandhi, die elk hun naam verlenen aan een van de drie aktes van het stuk: Leo Tolstoi met wie Gandhi correspondeerde, zijn vriend Rabindranath Tagore en Martin Luther King, die geïnspireerd raakte door Gandhi's leer van geweldloze strijd en zijn filosofie volgde.

Toelichting

Satyagraha is de meditatieve opera van Philip Glass over de filosofie die Mahatma Gandhi in Zuid-Afrika ontwikkelde. Satyagraha - kracht van de waarheid - staat voor geweldloze protestacties om de wereld te verbeteren. Samen met librettist Constance DeJong schreef Glass een opera over de mogelijkheid die mensen hebben door zelf het heft in handen te nemen, de loop van de geschiedenis te veranderen. Hoe universeel dat gegeven is, laat Glass zien aan de hand van de levensloop van drie tijdgenoten van Gandhi: Leo Tolstoi, Rabindranath Tagore en Martin Luther King.
De opera is het tweede deel van Glass' Portrait Trilogy over mensen die de wereld veranderd hebben. De andere delen zijn Einstein on the Beach en Akhnaten.