Componist: Georg Philipp Telemann
Librettist:
Christian Heinrich Postel
Première: 13-07-1722 te Hamburg
Onder leiding van prins Gensericus en de helden Honoricus en Helmiges nemen de Vandalen Rome in. Keizerin Eudoxia is hierdoor weliswaar bevrijd van haar tyrannieke echtgenoot, samen met haar dochters Pul en de patriciër Olybrius. Geen van de heren vraagt zich vervolgens óf er een machtsvacuüm is ontstaan, maar wíe dat vacuüm zal gaan opvullen.
Gensericus wil met Eudoxia trouwen en vindt dat zijn zoon Honoricus met Eudoxia's dochter Pulcheria moet trouwen. Daar heeft Honoricus echter helemaal geen zin in; als aanhanger van de stoïcijnse filosofie acht hij zichzelf immuun voor de liefde. Pulcheria denkt daar anders over. Dat prinses Placidia en patriciër Olybrius verloofd zijn en gelukkig met elkaar, vormt voor Helmiges geen belemmering. Hij heeft zijn zinnen op Placidia gezet, terwijl het kamermeisje van de prinsessen, Melite, in vuur en vlam staat voor Helmiges.
Dienaar Turpino en soldaat Trasimundus becommentariëren dit nieuwe strijdtoneel.
Sieg der Schönheit was de eerste opera die Telemann op de planken bracht, nadat hij in 1721 in Hamburg arriveerde. Librettist Christian Heinrich Postel was een belangrijk Hamburgse dichter die een ouder Venetiaanse libretto naar de eisen van de nieuwe tijd aanpaste. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen na de overname van Rome door Vandalen-prins Gensericus in het jaar 455, en zoemt in op de verhoudingen tussen de oude en nieuwe overheersers. Het is een komische opera: uiteindelijk wordt alles in der minne geschikt.
Telemann schreef een partituur vol afwisselende aria's, duetten en ensembles, dan weer heel virtuoos, dan weer contemplatief. Opvallend is ook hoe veel klankkleuren Telemann gebruikte. Hij schreef een relatief groot orkest voor, met trompetten, jachthoorn, blokfluiten en traverso, chalumeau (soort voorloper van de klarinet), oboe d'amore, hobo's, fagotten, strijkers en klavecimbel.