Teofane (opera)

Componist: Antonio Lotti

Librettist: Stefano Benedetto Pallavicino

Première: 13-09-1719 te Dresden

Korte inhoud

Teofane denkt dat zij naar haar verloofde koning Ottone, wordt gebracht. In werkelijkheid valt zij in handen van Adelberto en zijn moeder die op deze manier hopen weer de macht over Italië te verkrijgen. De Griekse prins Isauro verklaart ook zijn liefde voor Teofane. Onderwijl leeft Emireno, de broer van Teofane, als piraat. Hij is verjaagd als machthebber in Constantinobel.

Uiteindelijk krijgt Ottone toch zijn bruid en wordt Adelberto verenigd met zijn verloofde Matilde, het nichtje van Ottone. Iedereen verzoent zich met zijn lot.

Toelichting

Lotti schreef Teofane speciaal voor de viering van het huwelijk tussen kroonprins Friedrich August II van Saksen en Maria Josepha van Oostenrijk, dochter van keizer Jozef I, op 20 augustus 1719. Maria Josepha werd op een Venetiaanse gondel aan de Elbe binnengehaald. De feestelijkheden duurden tot in september voort. Er werden meerdere opera's opgevoerd; er waren bals en jachtpartijen. Bij de première van Teofane waren waarschijnlijk ook Georg Friedrich Händel en Georg Philipp Telemann aanwezig. Frederik August was zeer geïnteresseerd in muziek, vooral in opera, maar ook in schilderkunst. In 1717 was hij naar naar Venetië en had hij Antonio Lotti naar Dresden gehaald om er een operagezelschap op te richten.

Rollen in dit werk
  • Teofane - een Byzantijnse prinses (sopraan)
  • Ottone - koning van Duitsland (alt)
  • Adelbarto (sopraan)
  • Gismonda - moeder van Gismonda (sopraan)
  • Isauro - een Griekse prins (tenor)
  • Emireno - broer van Teofane (bas)