The Ghosts of Versailles (opera)

Componist: John Corigliano

Librettist: William M. Hoffman

Première: 19-12-1991 te New York

Korte inhoud

De opera speelt zich af in het hiernamaals aan het hof van Versailles. De geest van Marie Antoinette is verontwaardigd over het feit dat zij onthoofd is. Om haar op te vrolijken schrijft toneelschrijver Beaumarchais een opera waarin de karakters en situaties uit zijn eerdere Figaro-spelen voorkomen.

Toelichting

Corigliano (*1938) is een Amerikaans componist met inmiddels een grote staat van dienst. Zijn muziek volgt veelal de traditionele vormen. Bij wijze van speldenprikken gebruikt Corigliano soms moderne compositietechnieken als serialisme. Alles vanuit het perspectief dat de muziek voor zowel de uitvoerder als de luisteraar aantrekkelijk moet zijn. Daarbij citeert Corigliano graag andere componisten of bepaalde historische stijlen, hetgeen een pastiche-achtige structuur op kan leveren.

Naast een enorme hoeveelheid instrumentale muziek schreef Corigliano drie grote dramatische werken waarvan The Ghost of Versailles zijn meest ambitieuze opera is. Deze twee-akter schreef hij in 1980 op verzoek van de Metropolitan Opera en ging in 1991 in première. Dit sprankelende en originele werk is een echte opera buffe, gebaseerd op La mère coupable, een verhaal van Beaumarchais.

Marilyn Horne als Samira in The Ghost of Versailles