The Rake's Progress (opera)

Componist: Igor Stravinsky

Librettist: Wystan Hugh Auden
Chester Kallman

Première: 09-11-1951 te Venetië

Korte inhoud

Nick meldt Tom dat hem een grote erfenis toegekomen is. Zonder zijn geliefde Anne maar met Nick gaat Tom naar Londen waar hij een losbandig bestaan leidt tot hij geruïneerd is. Dan blijkt de werkelijke hoedanigheid van Nick. Als handlanger van de duivel probeert hij de ziel van Tom te bemachtigen. De stem van Anne redt Tom net op tijd. Nick vervloekt Tom waardoor Tom waanzinnig wordt. Hij ziet zichzelf als Adonis en Anne als Venus. In het gekkenhuis zegent Anne hem waarna hij sterft aan een gebroken hart.

Toelichting

Directe aanleiding voor het schrijven van The Rake's Progress was een bezoek aan een tentoonstelling in Chicago rond de Engelse schilder en graveur William Hogarth, waar Stravinsky werd getroffen door de reeks schilderijen The Rake's Progress.
Stravinsky's buurman en vriend Aldous Huxley adviseerde de componist vervolgens de dichter W.H. Auden te kiezen als librettist. Bij een eerste ontmoeting tussen beide mannen 'klikte' het direct. Auden riep de hulp in van zijn vriend Chester Kallman en in maart 1948 werd het complete libretto aan Stravinsky geleverd. De partituur was in april 1951 gereed.

Het nieuws dat Stravinsky een grote opera schreef deed operahuizen als de Metropolitan Opera en het Royal Opera House Covent Garden strijden om het werk als eerste uitgevoerd te krijgen. The Rake's Progress is echter kleinschalig van opzet, in de vorm van en gebaseerd op de Lorenzo-da-Ponte-opera's van Mozart, en meer geschikt voor een klein theater. Als onderdeel van het 14e Internationale Festival van Comtemporaine Muziek in Venetië ging het werk op 11 september 1951 in première in het Teatro La Fenice, onder leiding van de componist en met Elisabeth Schwarzkopf in de rol van Anne Trulove. Met The Rake's Progress sloot Stravinsky min of meer zijn neo-classicistische periode af.

Rollen in dit werk
  • Tom Rakewell (tenor)
  • Trulove - vader van Anne Trulove (bas)
  • Nick Shadow (bariton)
  • Anne Trulove (sopraan)
  • Baba the Turk (mezzosopraan)
  • Mother Goose (mezzosopraan)
  • Sellem - een veilingmeester (tenor)