Venus & Adonis (opera)

Componist: John Blow

Librettist: Anne Finch

Première: 1683 te Londen

Korte inhoud

In de proloog discussieert Cupido met herders over liefdesperikelen.
De liefdesgodin Venus heeft een nieuwe liefde: de jager Adonis. Wanneer zij aan het minnekozen zijn, klinkt er jachtmuziek. De jagers hebben een gevaarlijk wild zwijn gevonden in het bos en ze hebben Adonis' hulp nodig om het beest te doden. Adonis stribbelt tegen, maar Venus wil dat hij meegaat. Ze belooft hem dat de liefde extra zoet zal zijn wanneer hij terugkomt.
In het paleis van Venus dartelen kleine Cupidootjes om moeder Venus heen en laten de gratiën zich van hun mooiste kant zien.
In het derde bedrijf keert Adonis zwaargewond terug van de jacht. Het wilde zwijn heeft hem dodelijk verwond. Hij sterft in de armen van de diepbedroefde Venus.

Toelichting

Venus & Adonis is de enige opera van de Engelse componist John Blow. Het kleine pareltje dat ontleend werd aan Ovidius' Metamorfosen, is een bespiegeling over de liefde. Het met dansen, koorstukken en tussenspelen doorspekte stuk is opgebouwd rond de fatale liefde tussen Venus en Adonis. De proloog en de tweede akte houden geen verband met het oorspronkelijk mythologische verhaal.

De opera is ontstaan rond 1683, een precieze datering lijkt niet meer te achterhalen te zijn. In elk geval heeft deze opera model gestaan voor Purcells Dido and Aeneas.
Twee opera's over een fatale liefde in een pastoraal kader en beide partituren bevatten aangrijpende lamento's, schitterende koorpassages en pittige dansmuziek.

Het libretto is waarschijnlijk van de hand van Anne Finch, die als hertogin van Wilchilsea verbonden was aan het Engelse hof.