Veremonda, l'amazzone di Aragona (opera)

Componist: Francesco Cavalli

Librettist: Giacinto Andrea Cicognini

Première: 28-01-1652 te Venetië

Korte inhoud

Koningin Veremonda wordt ongeduldig. Haar man, koning Alfonso van Aragon, zou Granada op de Moren terug veroveren en belegert daarom al geruime tijd Gibraltar. Maar de koning is meer geïnteresseerd in astrologie dan in krijgskundige handelingen en heeft het oorlogsvoeren overgelaten aan zijn jonge generaal Delio. Wat Veremonda niet weet, is dat Delio en de belegerde koningin Zelemina een geheime liefdsrelatie hebben.
Veremonda besluit zelf tot handelen over te gaan en verzamelt een groep vrouwen om als amazones een eind te maken aan de langdurige oorlog en dan zelf maar Gibraltar te veroveren.

Toelichting

In de eerste helft van de 17e eeuw heeft Venetië zich tot het centrum van het nieuwe genre, de opera, ontwikkeld. De opening van een openbaar operahuis zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Francesco Cavalli schreef Veremonda, l'Amazzone d'Aragona zoals de opera officieel voluit heet, voor Venetië. Hij was een van de belangrijkste en invloedrijkste componisten uit deze periode.
In Veremonda verbindt Cavalli intriges en complexe liefdesverhoudingen met expressieve recitatieven, aria's en een opvallend groot aantal ensembles. Achter de soms komisch uitgevoerde handelingen waarin tegenstellingen tussen de Oriënt en het westen naar voren komen, gaan grote thema's als geloof, verovering en verraad schuil.