Corona-maatregelen voor uw reis

Naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag 14 september zal er vanaf 25 september aanstaande een en ander wijzigen met betrekking tot het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Door middel van onderstaande vragen proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over de consequenties van dit besluit zodat u zich goed kunt voorbereiden op uw reis.

1. Wat heb ik nodig om op reis te kunnen?
Voor al onze toekomstige reizen dienen reizigers in bezit te zijn van een digitaal coronatoegangsbewijs. Dit bewijs is nodig in o.a. de horeca, concertzalen en musea. De veelbesproken QR-code kunt u zowel op uw smartphone als op papier laten zien. U verkrijgt een QR-code in de volgende gevallen:
A. U bent volledig gevaccineerd
B. U beschikt over een geldig en officieel herstelbewijs
C. U heeft een negatief testresultaat van maximaal 24 uur oud

Als u voldoet aan één van bovenstaande punten, kunt u een QR-code generen via de corona check app pp uw telefoon of via www.coronacheck.nl

Voor het aanmaken van een QR-code heeft u een DigiD nodig. Waarschijnlijk heeft u al een DigiD (bijvoorbeeld voor de aangifte van uw belastingen) maar desgewenst kunt u een nieuwe aanvragen. Het aanvragen van zo’n DigiD neemt enige dagen tijd in beslag. Indien u niet beschikt over een smartphone en/of internet, dan kunt u contact opnemen met het 24/7-contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken (telefoonnummer 0800 – 1351). U wordt dan doorverwezen naar een speciale helpdesk. Daar kunt u met uw burgerservicenummer (BSN) en uw postcode een papieren coronabewijs aanvragen.

2. Ik ben gevaccineerd, hoef ik dan niets meer te doen?
Als u twee keer bent gevaccineerd, dient u nog wel de QR-code in uw bezit hebben. Hoe dat werkt, leest u hier. Op sommige plaatsen worden ook vaccinatiebewijzen van GGD en huisarts of het gele boekje geaccepteerd, maar het is te onzeker om hier vanuit te gaan. Met de QR-code op zak zit u altijd goed, zowel in binnen- als buitenland.

3. Ik ben niet gevaccineerd, kan ik dan nog wel mee op reis?
Indien u niet gevaccineerd bent, verzoeken wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met ons kantoor om te bekijken of een door u geplande/gewenste reis goed uitvoerbaar is. In steeds meer landen gaat men de zogenaamde G2-regel hanteren, dat wil zeggen dat u alleen toegang krijgt tot musea, concertzalen, theaters, restaurants en hotels indien u ofwel volledig gevaccineerd bent ofwel een herstelbewijs van corona kunt overleggen.

4. Ik heb geen smartphone, wat nu?
De QR-codes zijn ook verkrijgbaar op papier. Wij adviseren u ten zeerste om als back-up ook altijd een papieren versie bij u te hebben, voor het geval uw telefoon plotseling leeg is!

5. Het is mij allemaal veel te ingewikkeld, wat nu?
Graag leggen we een en ander nog een keer telefonisch uit, mocht u vragen hebben over de inhoud van deze e-mail.

6. Voor mij is de lol van het reizen er zo wel af, kan ik de reis nog annuleren?
Het kunnen beschikken over de juiste documenten om toegang te krijgen tot (onderdelen van) een reis valt onder de  persoonlijke verantwoordelijkheid van de reizigers (evenals bijvoorbeeld een paspoort of een visum). Dat betekent dus dat u niet kosteloos kunt annuleren indien u niet over de juiste documenten beschikt. Als reisorganisatie hebben wij de plicht u als de reiziger zorgvuldig te informeren over de benodigde documenten en wij denken graag met u mee, mocht zich op dit punt een probleem voordoen. De reisbrancheorganisatie ANVR heeft zich er al eerder uitgesproken dat het niet hebben dan wel kunnen verkrijgen van een benodigde QR-code geen reden is om uw reis kosteloos te kunnen annuleren. De annuleringskosten verbonden aan een reis hangen af van de datum van annuleren.

Digitaal Corona Certificaat (DCC)

Een belangrijk onderdeel van het reizen naar het buitenland en het kunnen bezoeken van concerten of voorstellingen is dat u beschikt over een DCC, een Digitaal Corona Certificaat. Hieronder leggen wij uit hoe u een DCC kunt aanvragen.

Er is de laatste tijd in de media al veelvuldig melding gemaakt van het zogenaamde Europese ‘corona-paspoort’ waarmee reizigers binnen de Europese Unie kunnen reizen. De officiële naam is Digitaal Corona Certificaat (DCC) en heeft de vorm gekregen van een QR-code. Een QR-code is een grafische afbeelding waarin bepaalde informatie is opgenomen. Wanneer de QR-code waar het hier om gaat wordt gescand, krijgt degene die scant een bevestiging dat u gevaccineerd bent, hersteld bent, dan wel een negatief getest op corona.

Hoe verkrijgt u het Digitaal Corona Certificaat?

Om het Digitaal Corona Certificaat te kunnen verkrijgen dient u de volgende stappen te doorlopen:

 • U dient te beschikken over een werkbare DigiD
  Een DigiD is een code die door veel overheidsinstanties wordt gebruikt (bijvoorbeeld door de belastingdienst en gemeenten) om uw identiteit online te kunnen controleren en garanderen.
  Als u niet over een DigiD beschikt, kunt u er een aanvragen op www.digid.nl. LET OP: de aanvraagperiode voor een DigiD is over het algemeen 3 werkdagen.
 • U bent gevaccineerd en uw vaccinaties zijn bijgeschreven in het register van het RIVM
  Via https://www.rivm.nl/mijnrivm-vaccinaties kunt u controleren of uw vaccinaties zijn bijgeschreven in het register van het RIVM.
  U logt op deze website in met behulp van uw DigiD. Vervolgens kunt u hier zien of uw vaccinaties zijn bijgeschreven.

  Als u wel bent gevaccineerd maar uw vaccinaties zijn niet in het register bijgeschreven, dient u contact op te nemen met degene die u uw vaccinatie heeft toegediend (bijvoorbeeld de huisarts of de GGD), zij kunnen u dan verder helpen.

Het Digitaal Corana Certificaat digitaal of op papier

U kunt het DCC op twee manieren gebruiken, u kunt het in een app op uw smartphone laden of u kunt een papieren uitdraai maken.

 • U wilt uw DCC gebruiken op uw smartphone/tablet
  • Download de CoronaCheck-app in uw App Store. Indien u deze app al had gedownload, dient u een update van deze app te downloaden.
  • Open de app CoronaCheck en kies voor: QR-code maken.
  • Volg de stappen binnen de app om de QR-code aan te maken.
  • LET OP 1: Als u uw smartphone/tablet gebruikt voor het DCC, dan dient u deze tijdens de reis altijd bij u te hebben met voldoende batterijcapaciteit om de QR-code desgewenst te kunnen laten zien.
  • LET OP 2: U kunt per smartphone/tablet slechts voor één persoon een QR-code laten zien. Als u niet over een eigen telefoon beschikt, dan dient u dus een papieren QR-code te maken (zie stap hieronder).
  • LET OP 3: De CoronaCheck-app werkt zowel op smartphones (Android-telefoons vanaf versie Android 6 en I-phones vanaf Iphone 5s) als op tablets.
 • U wilt een papieren DCC
  • Ga naar de website https://coronacheck.nl/nl/print/
  • De website leidt u langs een aantal stappen die u dient te beantwoorden (o.a. de inlog met uw DigiD, zie hierboven).
  • Als laatste stap kunt u de QR-code aanmaken in de vorm van een printbaar bestand. Druk dit bestand af en draagt het tijdens de reis bij u!
 • (TIP: maak ook als u de CoronaCheck app gebruikt voor de zekerheid ook een papieren DCC)

Wat als u niet bent gevaccineerd?

Indien u niet gevaccineerd kunt of wilt worden, neem dan contact met ons op. Voor de meeste landen geldt dat u dan regelmatig een negatieve testuitslag moet kunnen overleggen. We bespreken met u de mogelijkheden.

Enkele aandachtspunten:

 • Het DCC is persoonlijk. Elke reiziger dient dus zijn eigen DCC zich te dragen.
 • Het gele boekje wordt officieel niet geaccepteerd al hebben enkele Europese landen aangegeven het als alternatief te accepteren. Neem echter het zekere voor het onzekere en maak een digitale en/of papieren QR-code aan!
 • De vaccinatieformulieren die u bij uw inenting heeft ontvangen, zijn niet geldig!
 • Omwille van de privacywetgeving kunnen wij helaas niet het proces van de aanvraag van een QR-code voor u uitvoeren (wij mogen namelijk niet uw DigiD weten).
 • Conform de reisvoorwaarden van ANVR dient de reiziger zelf zorg te dragen voor de benodigde grens- en gezondheidsdocumenten. Uiteraard proberen wij u zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces. Schroom niet contact met ons op te nemen als u vragen heeft.

 
Busreizen

Bij busreizen met een Nederlandse touringcar hanteren wij het corona-protocol van de Nederlandse Touringcarbranche:

 • Instappen via de middendeur
 • Mondkapje verplicht zodra de bus betreden wordt
 • Niet lopen in de bus gedurende de rit
 • De eerste rij achter de chauffeur mag niet gebruikt worden
Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Elk land treft zijn eigen maatregelen om de corana-epidemie in te dammen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de stand van zaken van deze maatregelen bij. Voor de meest actuele stand van zaken verwijzen wij u dan ook graag naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieronder treft u een lijstje aan met linken naar de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken:

Update: 17 november 2021

Deze pagina is met zorg samengesteld, toch kunnen er onjuistheden voorkomen. MUSICO Reizen is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor schade die voortvloeit uit de door MUSICO verstrekte informatie.