Interview met Harry-Imre Dijkstra – reisleider vanaf het eerste uur

“Ik word blij als mensen iets bijzonders beleefd hebben tijdens een reis…”

‘Wil je toch niet liever een muziekopleiding?’, vroeg de vader van Harry-Imre aan zijn zoon toen die in de zesde klas van het gymnasium zat. Dijkstra junior zat in dat laatste jaar meer gepassioneerd klarinet te studeren en achter de piano te componeren dan boven de studieboeken die hem moesten klaarstomen voor een wetenschappelijke studie Egyptologie. De vader stelde aan de zoon die ene belangrijke vraag waarmee hij Harry-Imre ruimte gaf zijn hart te volgen in plaats van een academische studie waar hij niets meer voor voelde. Harry-Imre Dijkstra is de reisleider met de langste staat van dienst. Volgend jaar werkt hij 15 jaar bij MUSICO Reizen. Graag stellen wij u hem nader voor in het tweede deel van ‘De mensen voor én achter de schermen bij MUSICO Reizen’.

Een familie van multitalenten
‘Mijn vader was al wat ouder toen ik werd geboren. Hij had veel beroepen, maar hij was vooral musicus. Hij speelde met zijn ensemble bij een gerenommeerd restaurant in NoordLimburg. Zij speelden van alles: van klassiek tot schlagers en filmmuziek van voor de oorlog. Ik ben met al die stijlen opgegroeid’, vertelt Harry-Imre. Zijn vader liet Harry-Imre vooral kennis maken met allerlei soorten muziek door wat hij zelf speelde, wat ze samen beluisterden op de radio en de grote grammofoonplatencollectie die hij had. Zijn moeder was actief in de amateur-toneelwereld en de politiek (‘Ik denk dat ik daarom graag op het podium sta’, zegt Harry-Imre) en via familieleden kwam hij al vroeg in contact met wetenschappers en taalkundigen.

Dat alles heeft hem gevormd en zijn hang naar kennis en kennisoverdracht aangewakkerd. Net als zijn vader is Dijkstra junior een multitalent. Musicus, docent aan een muziekschool, reisleider bij MUSICO Reizen, gids in Amsterdam, componist, interviewer, radiopresentator, schrijver. Dat doet hij niet alleen omdat hij het leuk vindt, maar ook omdat hij wil leren en zijn kennis over wil dragen. ‘Mijn leven is een education permanente’, zegt hij.

Harry-Imre Dijkstra
Harry-Imre Dijkstra

Kind aan huis in Praag
Voor Harry-Imre is alles een uitdaging. Hij probeert in alles de beste zijn. ‘Niet om anderen te imponeren, maar omdat ik zelf alles wil weten.’ Hij heeft wel eens zijn neus gestoten. Tijdens zijn klarinetstudie aan het conservatorium schnabbelden medestudenten er lustig op los. ‘Ik dacht: hoe kun je dat nou doen, je weet nog niks. Maar toen ik klaar was met mijn studie, ontdekte ik dat de anderen al netwerken hadden opgebouwd die ik nog niet had. Ik had een inschattingsfout gemaakt’, zegt hij nu.

Een van zijn belangrijkste projecten was zijn studie naar 20e-eeuwse Tsjechische componisten. Hij woonde twee keer enkele maanden in Praag waar zijn Tsjechische vrouw op dat moment een baan had bij het Praags Symfonie Orkest. Omdat zijn vrouw al zo lang in Nederland woonde, was dit ook een uitgelezen mogelijkheid wat langer dichter bij haar familie te zijn.

Op het podium de leider, op een reis de begeleider
Het reisleiderschap is voor hem een serieus spel van kennis vergaren en delen. ‘Ik wil niet steeds hetzelfde kunstje opvoeren. Ik wil de gasten verrassen maar ik waak ervoor mensen te overvoeren. Ik vind het wel heerlijk als mensen dieper op voorstellingen in willen gaan’, aldus Harry-Imre. Dan zijn ze bij hem aan het goede adres. Daarbij is hij zich er voortdurend van bewust dat zijn taak niet alleen maar bestaat uit het overbrengen van feiten. ‘In de muziek speelt emotie ook een rol’, zegt hij. ‘Ik word blij als mensen na de reis het gevoel hebben dat ze iets bijzonders beleefd hebben.’

Dat zijn vader wat ouder was dan de vaders van zijn vriendjes heeft een voordeel. ‘Ik ben opgegroeid in zijn leefwereld. Ik ken de denkwereld van ouderen.’ Daar heeft hij profijt van als reisleider bij MUSICO Reizen. Het begeleiden van concertreizen is meer dan inleidingen houden over de concerten. Harry-Imre: ‘Op het podium ben ik de leider, bij MUSICO Reizen de begeleider. Het is ook mijn taak er voor te zorgen dat mensen een onbezorgde vakantie hebben. Het sociale aspect is net zo belangrijk als het muzikale. Ik ben ook blij als we iemand die niet tevreden is met een hotelkamer, met schuiven toch tevreden kunnen stellen.’

Pionier voor MUSICO Reizen
Omdat Harry-Imre bij MUSICO Reizen de langste staat van dienst heeft, was hij vaak pionier op nieuwe reizen. ‘Dan loop je tegen zaken aan die beter kunnen. Ik was de eerste die naar de Baltische Staten ging. Dan ontdek je dat het beter is op één plaats een dag langer te blijven’, zegt hij. Dankzij dat pionieren kon hij de directie van MUSICO Reizen waardevolle adviezen geven.

Harry-Imre vindt het fijn om met MUSICO-gasten op reis te zijn, ongeacht hun muzikale kennis. ‘Ze hebben de liefde voor de muziek gemeen. Bovendien zijn ze meer onbevangen omdat ze de wijsheid van de ouderdom hebben. Daardoor geven ze meer van zichzelf en heb je vaak boeiende gesprekken’, aldus Harry-Imre Dijkstra. Gesprekken waar hij zelf ook weer van kan leren.

Het interview met Harry-Imre Dijkstra werd opgetekend door Jan de Vries (december 2016).

Meer over Harry-Imre Dijkstra leest u hier.