Interview met Marlies Geurts

‘Het ontroert me als ik gasten aan zie komen met hun koffers met de rode labeltjes.’

‘Wanneer ik een voorstelling heb gezien, dan wil ik het erover hebben’, zegt Marlies Geurts, reisleider bij MUSICO Reizen. ‘Mensen deelgenoot maken van al het moois binnen de klassieke muziek. Dat is waarom ik het zo fijn vind vijf of zes keer per jaar voor MUSICO Reizen als reisleider op pad te gaan.’

De klassieke muziek kent zoveel verschillende benaderingen. Aan de ene kant heb je de muziekwetenschappers en zij die bijvoorbeeld muziekgeschiedenis hebben gestudeerd. En aan de andere kant heb je de ‘fluiters en de zangers’. ‘De theoretici versus de practici’, vat Marlies, klassiek geschoold zangeres, samen. Vertegenwoordigers van beide gezindten vind je terug als reisleider bij MUSICO Reizen. En dat levert volgens haar niet alleen met gasten, maar ook onderling de prachtigste gesprekken op.

Marlies Geurts

We hebben voor dit gesprek een lunchafspraak bij een heerlijk Italiaans restaurant in Eindhoven, de woonplaats van Marlies. Haar gedachten gaan terug naar die warme zomermiddag in Salzburg, inmiddels ruim vijf jaar geleden. Op het programma van haar vakantie stond een stadswandeling, maar daarvoor was het veel te warm. Dus belandt ze samen met haar man Jan en hartsvriendin Bets op een terras met een grote pot bier.

Het was de tijd van de Salzburger Festspiele. ‘Daar zal ik wel nooit meer komen’, verzucht ze. Waarop haar beide reisgenoten vrijwel tegelijkertijd zeggen: ‘Maar waarom zoek je dan niet naar mogelijkheden hoe dat wél zou kunnen? Kijk bijvoorbeeld of je als reisleider aan de slag kunt.’ Het zaadje is geplant. ‘Project M’, zoals Jan en Bets de missie van Marlies dopen, is geboren.

Eigen concertzaaltje
Thuisgekomen neemt ze contact op met MUSICO Reizen. Er is ‘een onmiddellijke klik’. Marlies gaat mee op een eendaagse trip en in november 2013 volgt een vijfdaagse reis naar Hamburg. Samen met Remco Roovers, een van de directeuren van MUSICO Reizen, begeleidt ze een groep. De gesprekken met de gasten zijn de momenten die haar zijn bijgebleven.

‘Elk stuk kan op zoveel manieren geïnterpreteerd worden. Iedere regisseur, solist of dirigent maakt zich een stuk eigen. En juist die verschillende interpretaties leveren gespreksstof op. Gesprekken die in het geval van een busreis vaak ín die bus al beginnen.’ Marlies houdt dan haar inleiding en dan komen ook meteen de eerste vragen en opmerkingen. ‘Heerlijk’, zegt ze. ‘Ik zie die bus als mijn eigen concertzaaltje.’

Ooit was het haar droom op de grote klassieke podia van de wereld te staan. Tot een professionele zangcarrière kwam het echter niet. ‘Daarvoor moet je door roeien en ruiten. Die hardheid, dat fanatisme miste ik, zo weet ik nu. Daarbij kon ik geen audities zingen. Zenuwen stonden me in de weg.’ Wel zingt Marlies jaren op semi-professioneel niveau. Prachtige producties, mooie concerten, maar wat vooral blijft, is de passie voor (klassieke) muziek en dan in het bijzonder haar liefde voor ‘vocale’. ‘Het heeft me zoveel gebracht. Klassieke muziek is zo vervullend. Daar wil ik anderen deelgenoot van maken. Eerst in een uitvoerende rol en nu als verteller bij MUSICO Reizen en bijvoorbeeld met mijn podcasts en blogjes op Vocalies.nl.’

Mens én Muziek in Project M
Inmiddels heeft Marlies dankzij MUSICO Reizen Europa rondgereisd en overal voorstellingen gezien. In dit gesprek zijn het echter niet de vele vocalisten die ze zag optreden of de verschillende interpretaties van regisseurs en dirigenten van bepaalde stukken die de boventoon voeren. Nee, het zijn de verhalen van de gasten die ze ontmoet, die haar misschien nog wel meer raken. ‘Best emotionele verhalen. Want je komt in korte tijd heel snel, heel dicht bij elkaar.’

Prachtig vindt Marlies bijvoorbeeld de verhalen van lange vriendschappen die gevierd worden met een speciale muziekreis. Laatst trof ze in een groep twee hartsvriendinnen. Ze deelden veertig jaar vriendschap en daarvan maakten ze haar op dat moment deelgenoot.

‘Als ik op Schiphol sta te wachten op mijn groep en ik zie gasten naar me toe komen met hun koffers met daaraan de voor mij inmiddels oh zo bekende rode labeltjes, dan ontroert me dat. Die zijn van mij, denk ik. En ik ben alweer benieuwd naar hún verhalen.’

Toen ze bij MUSICO Reizen begon, bekropen haar nog wel eens de zenuwen die haar eerder in de weg stonden bij het doen van auditie. ‘Ik vroeg me af of ik die zenuwen had ingeruild voor nieuwe zenuwen. Maar deze zenuwen verdwijnen op het moment dat ik mijn gasten zie.’ Gelukkig maar, want dat wat Marlies bij MUSICO Reizen doet, wil ze nog jaren blijven doen. Naast haar ‘gewone werk’ als secretaresse. Het werken voor MUSICO Reizen houdt haar in balans.

Het interview met Marlies Geurts werd opgetekend door Sandra Kagie (oktober 2018)

Meer over Marlies Geurts leest u hier.