Interview met Robert Andriessen

Na afloop van een reis voel ik me altijd bevoorrecht en opgetild .’

Radiomaker én reisleider

Leren en plezier. Dat zijn twee woorden die in het gesprek met MUSICO-reisleider Robert Andriessen regelmatig terugkomen. Hij beschouwt elke stap die hij zet, als een uitdaging waarvan hij kan leren. Hij wil dat voortdurende leerproces met zoveel mogelijk plezier doen.

Robert is al sinds zijn studietijd bevriend met Taco Stronks en Remco Roovers, de directeuren van MUSICO Reizen. Robert begeleidt sinds een aantal jaren reizen na een invalbeurt voor een reisleider die plotseling uitviel. Robert Andriessen komt uit een muzikale familie. Zijn oudste broer is dwarsfluitist. Robert koos voor de blokfluit. Hij speelt nog steeds. ‘Maar ik heb wel een haat-liefdeverhouding met het instrument. Soms vind ik de blokfluit vreselijk. Het lijkt zo eenvoudig, maar technisch gezien is het juist zeer lastig om het instrument mooi en expressief te bespelen’, zegt Robert. Het weerhield hem er niet van te blijven spelen. Er was zelfs een plan om naar het conservatorium te gaan, maar dat ging niet door. Zijn moeder wees hem op een opleiding tot houtbewerker met als specialisatie muziekinstrumentenbouw. Dat leek de jonge Robert wel iets. Robert: ‘Achteraf ben ik eigenlijk wel blij dat het zo gelopen is. Dat gaf mij de gelegenheid te kijken wat er nog meer te koop is in de wereld’. Robert liep stage bij gerenommeerde instrumentbouwers, onder wie klavecimbelbouwer Cornelis Bom in Schoonhoven. ‘Ik heb veel geleerd van de passie waarmee hij zijn vak uitoefende’, aldus Robert.

Van instrumentenbouw naar radio maken

Ondertussen speelde hij in diverse ensembles blokfluit, samen met onder anderen MUSICO-medewerker en -reisleider Susan Dorrenboom. Nadat Robert zijn technische opleiding had afgerond, moest hij opnieuw een keuze maken omdat hij er inmiddels zeker van was dat er in de instrumentbouw niet voldoende emplooi was. Toen Susan en een goede vriend en mede-musicus vertelden over de studie muziekwetenschap, was Robert onmiddellijk enthousiast. ‘Na een aantal jaren werken met mijn handen vond ik het wel een uitdaging nu volledig met mijn hoofd te gaan werken’, zegt hij. De stap paste perfect in zijn levensvisie, namelijk dat je voortdurend met een open vizier de wereld tegemoet moet treden en grenzen moet verleggen.
Na zijn studie bleef hij als vrijwillig student-assistent op de universiteit hangen, zoals hij het zelf noemt. Ondertussen liet hij overal weten dat hij beschikbaar was voor een baan die iets met klassieke muziek te maken had. Dat was op het moment dat Radio Classis FM vanuit Engeland de overstap naar Nederland waagde. Robert stapte in dit avontuur omdat de zender aan de overkant van de Noordzee een fenomeen was en hij graag wilde meewerken om datzelfde in Nederland te bereiken.

Robert Andriessen
Robert Andriessen

Na een aantal jaren bleek dat het concept dat voor de Engelsen zo goed werkte, op het vaste land niet aansloeg. Men had te weinig rekening gehouden met de enorme nationale smaakverschillen. Toen Classic FM werd overgenomen door Sky Radio, haakte Robert af. De programmering werd hem te smal. Vrijwel direct kon hij daarna bij Radio 4 terecht en doorliep hij als redacteur, regisseur en muzieksamensteller veel stadia van het omroepvak. Nu stuurt hij het Productiebureau van Radio 4 aan, dat technische en inhoudelijke ondersteuning biedt aan alle radioprogramma’s die op Radio4 te beluisteren zijn. Daarnaast ontwikkelde en beheert het Productiebureau onder Roberts leiding een database van alle beschikbare klassieke muziek, waardoor nu ook het archief met oude radioconcertopnames is ontsloten. ‘Wij hebben nu waarschijnlijk de grootste radiodatabase van Europa’, zegt Robert. Het liefst zou hij die ontsluiten voor iedereen die verdieping zoekt in klassieke muziek, want hij wil iedereen kennis laten maken met de rijkdom en schoonheid van het genre. Maar onder meer de muziekrechten laten dat (nog) niet toe.

Uitbreken uit de Hilversumse koker

Een jaar of zes geleden begon Robert als invaller bij MUSICO Reizen. Dat was een schot in de roos. ‘In Hilversum leef je toch een beetje in een koker. Die wordt nu af en toe opengebroken’, zegt Robert. Pratend over de reizen geniet hij vooral van de bezochte voorstellingen en het contact met de deelnemers. Regelmatig valt het woord verrijkend als hij vertelt over de gesprekken die hij met de reizigers heeft. ‘Ik probeer de gasten van
MUSICO tijdens de reis het gevoel te geven dat we iets bijzonders beleven’, zegt Robert. ‘Het is voor mij geweldig op te trekken met mensen die dezelfde passie hebben en daar elk vanuit hun eigen achtergrond mee bezig zijn. Reizen begeleiden is inspannend, maar wanneer alles samenvalt dan krijg je daar veel energie van. Na afloop voel ik me altijd bevoorrecht en opgetild’, aldus Robert.

Het interview met Robert Andriessen werd opgetekend door Jan de Vries (mei 2019).

Meer over Robert Andriessen leest u hier.