Interview met Reina Boelens

Reisleidster Reina Boelens vertelt graag verhalen die er toe doen

Op een plaquette naast de statige voordeur van de Tindal-villa waarin musicus Hans Roelofsen en reisleidster Reina Boelens wonen, staat dat ik het mooiste gebouw van Bussum betreed. ‘Dat hebben de Bussummers in 2010 zo gekozen’, zegt Reina bij binnenkomst. Haar man en zij hebben er een ontmoetingsplek voor kunstminnaars gecreëerd. Hun leven én de villa ademen cultuur. ‘Hans heeft het liefst altijd honderd mensen om zich heen. Ik mag me graag af en toe terugtrekken’, zegt Reina. Voor het gesprek zoeken we op deze warme dag een schaduwrijk plekje in haar groentetuintje.

Reina wilde als kleuter al zangeres worden. Haar ouders hoopten dat ze een echt vak zou kiezen. Dat pakte anders uit. Boelens ging naar de kleinkunstacademie. Na haar studie werkte ze als cabaretière en zangeres bij diverse theatergezelschappen. Zingen werd haar echte vak en daarmee boekte ze succes. Niet dat ze op podia de lollige cabaretière was. Haar doel was met haar zangstem sociaal geëngageerde verhalen vertellen. Dat deed ze jaren lang. ‘In de jaren tachtig ontdekte ik dat de vorm van cabaret zoals wij die brachten, achterhaald was. Je had inmiddels Bram en Freek en Don Quishocking. Omdat het zingen in mijn bloed zit, besloot ik naar het conservatorium te gaan’, vertelt Reina Boelens.

Ondertussen zong ze in de musical Fien met Jasperina de Jong. ‘Dat was een heerlijke tijd maar na tweehonderd keer hetzelfde gedaan te hebben, wilde ik iets anders’. Het werk kwam op haar af. Ze speelde in onder meer de TV-serie Armoede. Er was ook nog haar jonge gezin. Hoe combineert een jonge moeder zoveel activiteiten? ‘Energie en ambitie’, zegt ze. ‘Ik had veel energie en ik deed allemaal dingen waarvan ik nog eens extra energie kreeg’. Samen met Hans vond zij een modus om twee intensieve carrières en een gezin te runnen.

Elke dag trainen voor de liedkunst
Uiteindelijk legde ze zich toe op de liedkunst. Boelens: ‘Ik wilde verhalen vertellen en het lied leent zich daar het beste voor. Maar dat doe je met je stem en die moet het altijd doen. Daarvoor moet je elke dag trainen. Dus ik begon mijn dag altijd achter de piano. Dat was voor mij zo vanzelfsprekend. Ja, dat vraagt veel discipline, maar dat hoort bij het vak’.

Ondertussen maakte ze met Gerrie de Vries een geheel nieuw programma: Mädchenlieder. Dat begon met een kleine voorstelling bij een officiële gelegenheid en groeide uit tot opnieuw een reis langs de podia. Er volgde meer, want Boelens en haar collega’s bruisten van de creativiteit. Ze zong ook in het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor, ze trad solo op en heeft een zangpraktijk. Ze oefende niet alleen een echt vak uit, ze bedreef topsport. Later in het gesprek zal ze vertellen dat ze zo van Duitsland houdt, omdat daar cultuur zoveel meer wordt gewaardeerd dan in Nederland waar de koopmansgeest soms overheerst. Elk topsporter weet dat eens de dag komt. ‘Ik had op een bepaald moment geen zin meer om elke dag te trainen’, zegt ze. Ze zag een advertentie voor de opleiding tot reisleidster en meldde zich aan, samen met zangeres Willemijn van Gent. Vervolgens kwam ze in contact met MUSICO Reizen.

Reina Boelens
Reina Boelens

De persoonlijke benadering van directeuren Taco Stronks en Remco Roovers sprak haar direct aan. ‘De eerste reis maakte ik samen met Willemijn naar Dresden. Met de trein. Werkelijk alles wat er mis kan gaan met een trein, ging mis. Onze gasten waren bekaf toen we aankwamen. Willemijn en ik hebben toen a capella samen iets uit Hänsel und Gretel gezongen’. Net als in het sprookje liep het goed af en werd het een goede reis. Passie voor verhalen vertellen Reina kan als reisleidster haar passie om verhalen te vertellen goed kwijt. ‘Ik vertel graag verhalen over de componist en de tijd waarin het stuk is geschreven’. En ja, soms zingt ze een paar regels, maar dat doet ze steeds minder.

Over haar taak als reisleidster is ze helder. ‘Het allerbelangrijkste is dat je er voor de mensen bent en dat je samen veel over de mooie dingen van de muziek praat’, aldus Reina Boelens. Haar leven is nu minder hectisch. ‘Maar’, zegt ze lachend, ‘inmiddels passen we ook een dag in de week op onze kleinkinderen. We houden altijd wel een paar balletjes tegelijk in de lucht’.

Ondanks de schoonheid die de muziek, de kunst en de steden haar en de gasten bieden tijdens een reis, blijft het toch hard werken voor reisleiders. ‘Ik zat ooit buiten op de trappen bij een voorstelling en het was een prachtige avond met volle maan. Ik maakte een foto en stuurde die naar mijn man en mijn zoon. Kreeg ik een bericht terug: wat heb je toch fantastisch werk. En toen realiseerde ik me opeens: ja, het is ook gewoon werk, maar wel met heel veel leuke momenten’.

Het interview met Reina Boelens werd opgetekend door Jan de Vries (mei 2018).

Meer over Reina Boelens leest u hier.