Interview met Susan Dorrenboom – thuis op kantoor bij MUSICO Reizen én op reis

Op kantoor én op reis

Er is bijna geen MUSICO-reis of Susan Dorrenboom heeft er de hand in gehad. Ze stelt samen met Taco Stronks en Remco Roovers reizen samen, plant, organiseert en zorgt dat de reisbrochures op tijd op de deurmat van de gasten van MUSICO vallen. Ze is vraagbaak en steun en toeverlaat van de reisleiders. Je zou bijna vergeten dat deze duizendpoot ook nog muziekwetenschapper is en dat de klassieke muziek zelf in haar leven een dominante rol speelt. In dit interview stelt MUSICO Reizen Susan Dorrenboom uitgebreid aan u voor.

Ik heb mij altijd thuis gevoeld bij klassieke muziek
Susan is opgegroeid met klassieke muziek. In het gezin Dorrenboom was pas laat TV en meestal ging die alleen maar aan voor de oudejaarsconference van Wim Kan. Er was vooral klassieke muziek. Haar vader las partituren en regelmatig las Susan mee. Maar het was nooit dwingend. Al vroeg ontdekte ze zelf dat de muziek een allesomvattend gevoel op haar gemoed heeft.

Het gezin ging regelmatig naar concerten. ‘Dat was een belevenis. Dat vind ik nog steeds. Daar op het podium, of op het toneel wordt kortstondig een andere wereld geschapen waar je in meegezogen kunt worden. Bij mooie opvoeringen kan ik daar nog dagenlang op verder teren’.

Ze zong in een kinderkoor, had fluitles en dansles. Ze genoot van het samen zingen en musiceren met anderen. ‘Dat voelde altijd als een warme familie’, zegt ze. Goede herinneringen bewaart ze aan haar lidmaatschap van een renaissancekoor. Haar plan om fluit te gaan studeren aan het conservatorium strandde op zenuwen tijdens het voorspelen. Via haar broer kwam ze op het spoor van een studie muziekwetenschappen.
Ondanks die studie volgde er vooralsnog geen loopbaan in de muziekwereld. Ze werkte bij onder meer een welzijnsorganisatie totdat Taco Stronks en Remco Roovers haar vroegen bij MUSICO Reizen op kantoor te komen werken. Haar voornaamste doel? Susan is er duidelijk over: ‘Ik vind het belangrijk dat de gasten en de reisleiders goed voorbereid op pad gaan. Als dat lukt, geeft dat veel voldoening’.

Altijd zoeken naar een evenwicht in het muziekprogramma
Werken op kantoor van MUSICO is veelomvattend. Het begint met beoordelen van het muziekaanbod van de operahuizen overal ter wereld. ‘Het muziekaanbod is het uitgangspunt’, zegt Susan. ‘Je moet altijd zoeken naar een evenwichtig programma-aanbod. Als dat er niet is tijdens een reis, dan doen we het niet. Zo zijn we voortdurend aan het puzzelen’. Als het muziekprogramma klopt, begint de zoektocht naar hotels en restaurants en er wordt gekeken naar andere culturele mogelijkheden zoals museumbezoek en stadsrondwandelingen. Pas als deze puzzel helemaal gelegd is, is de reis compleet. Dan zijn er ook nog de reisbrochures van MUSICO Reizen waarvoor Susan mede de teksten schrijft en beheert zij de website.

Regelmatig begeleidt ze zelf reizen. Susan geniet dan niet alleen van wat ze zelf achter haar bureau heeft bedacht, maar ook van de gasten. ‘Het zijn allemaal muziekliefhebbers en bijna altijd mensen met interessante verhalen’, zegt ze. Voor haar betekent reizen ook dat ze in praktijk kan ervaren wat op kantoor is bedacht. ‘Je ziet dan bijvoorbeeld waarom het belangrijk is voor een groep oudere gasten voldoende rust in te bouwen zodat ze ’s avonds uitgerust van muziek kunnen genieten’, zegt ze.

Routine is iets wat binnen de reisbranche nauwelijks bestaat. ‘Vroeger was het zo dat kort nadat de reisbrochures op de mat waren gevallen, de aanmeldingen binnenstroomden. Nu is dat veel meer gespreid. Mensen plannen niet meer zo ver vooruit. Waar vroeger mensen al voor de zomer beslisten dat ze met één van onze kerstreizen mee gaan, nemen ze nu vaak pas in september een beslissing. Dat betekent voor ons dat wij opties op voorstellingen en hotels soms moeten verlengen. Dat is een uitdaging’, aldus Susan.

Susan Dorrenboom
Susan Dorrenboom

Komt ze binnen haar werk nog wel toe aan de klassieke muziek? ‘Ja hoor’, zegt Susan. ‘We plannen soms concerten of opera’s waarvoor ik toelichtingen moet schrijven en soms gaat dat over een opera of andere muziek waar ik mij eerst in moet verdiepen. Al lezend ontdek ik dan ook vaak weer heel andere dingen. Heerlijk is dat.’
Bovendien organiseert ze samen met anderen laagdrempelige klassieke concerten in Rotterdam-Zuid met veel uitleg over wat er gespeeld wordt. ‘Klassieke muziek heeft het etiket van serieus en moeilijk, maar kan ook swingen of ontroeren. Dat proberen we op die manier aan mensen te tonen voor wie een concertzaal een onneembaar bastion is’, aldus Susan.

Het interview met Susan Dorrenboom werd opgetekend door: Jan de Vries (juni 2017).

Meer over Susan Dorrenboom leest u hier.