MUSICO-kerk in Driewegen

MUSICO Reizen is verhuisd naar Zeeland, naar rust en ruimte in de zak van Zuid-Beveland. In mei 2022 heeft MUSICO Reizen haar intrek genomen in een voormalige kerk in Driewegen.

Voormalige Gereformeerde Kerk ‘Eben Haëzer’ in Driewegen

‘Eben Haezer’ is een kleine zaalkerk met opvallend siermetselwerk in de voorgevel, met daarnaast een met een mansardedak uitgevoerde pastorie. Op 10 november 1907 werd in Driewegen een Gereformeerde kerk gesticht door de predikanten K. van Anken uit Heinkenszand en K. Oussoren uit Baarland. Kort daarna, op 24 december, werd een stuk grond ter waarde van 700 gulden aangekocht voor de bouw van een noodkerk. De bouw van een nieuw kerkgebouw, ter vervanging van de noodkerk, werd aanbesteed aan aannemer D. van de Poel, de eerste steen werd gelegd in 1909. Jacob de Muijnck was de bouwkundige opzichter. In 1912 werd de pastorie gebouwd, door aannemer H. Helmstrijd.

Aan het einde van de jaren ‘90 werd de kerk buiten gebruik gesteld. In het kader van het Samen op Weg-proces fuseerde de gemeente namelijk met de plaatselijke hervormde gemeente in de Dorpskerk. Het gebouw werd verkocht aan een particulier die er een garage vestigde. Sinds 2021 is de kerk in bezit van MUSICO Reizen en dient het zowel als kantoor als concertruimte.

juli 2022

Op 23 juli vond het eerste concertje plaats in onze MUSICO-kerk. Sopraan Klaartje van Veldhoven, bariton Mattijs van de Woerd, accordeonist Renee Bekkers en cellist Pepijn Meeuws voerden in een regie van David Prins de voorstelling Bakkie Bach op, een Nederlandstalige versie van de beroemde Kaffeekantate van Johann Sebastian Bach.

Vooraf was er een lunch, verkenden we de omgeving van Driewegen en achteraf kon men op het ‘kerkplein’ in het zonnetje napraten over Bach, muziek en wat dies meer zij.

26 april 2022

Twee weken geleden is de voortuin flink onder handen genomen,
afgelopen weekend kon een MUSICO-groep tijdens de kerkentocht door de Zak van Zuid-Beveland hier het resultaat van zien.

Wij hopen u vanaf de zomer met enige regelmaat te kunnen uitnodigen voor een concertje in onze kerk.

10 april 2022

Deze week staat bij de verbouwing de tuin centraal. Het pad en het pleintje voor de kerk worden aangelegd en ook het pad naast de kerk zal volgende week klaar zijn. Net op tijd, want op maandag 25 april staat al een groep MUSICO-reizigers op de stoep!

24 maart 2022

Vandaag wordt de vloerbedekking in de kerk aangebracht (bolon=geweven vinyl). Veel kleuren en streepjes; daar passen straks de kleurige lampen die we op het oog hebben, goed bij!

16 februari 2022

Inmiddels is de lambrisering in de kerk geverfd en is het stucwerk klaar. Volgende week worden de kozijnen onderhanden genomen en begin maart volgt de vloerafwerking. In de consistorie kunnen we dan onze bureaus gaan installeren!

5 februari 2022

De  lambrisering in de kerk wordt geschuurd

Het ziet er misschien nog niet zo uit, maar het schiet nu echt hard op in ons kerkje/kantoor in Driewegen. Komende weken verven we de lambrisering, wordt de vide gestuct en krijgen de kerkbanken een opknapbeurt. We hebben ook wel enigszins haast, want op 25 april vindt het eerste concertje voor MUSICO-reizigers plaats tijdens de reis naar Zeeland. We doen ons best om dan alles af te hebben!

25 januari 2022

kerk 25 januari 2022

De werkzaamheden in de kerk zijn in volle gang. De trap naar de vide is deze week geplaatst. Hiervoor gebruiken we de originele trap naar het orgel (dat al jaren geleden verwijderd is). Alle kerkbanken zijn intussen tijdelijk elders opgeslagen, zodat de lambrisering langs de wanden opnieuw aangebracht kan worden en de vloer vrij is om te egaliseren. Er is nog veel werk te doen, maar de contouren van de concertruimte en het kantoor worden steeds duidelijker!

14 januari 2022

Kerkplein MUSICO-kerkje, januari 2022

Deze week is de taxus geplaatst voor de kerk. Het is de bedoeling dat er een kerkpleintje wordt gecreëerd, met grind op de grond en een grote boom midden op het pleintje. Hopelijk een prachtige plek om een kopje koffie te drinken in de pauze van de concertjes die we in de kerk willen gaan organiseren! De consistorie van de kerk zal het kantoor van MUSICO Reizen gaan worden, maar ook onder de vide die momenteel in de kerk wordt aangebracht, kunnen we werken. Maar over het kerkinterieur meer in ons volgende bericht!

21 november 2021

Opbouwfase in MUSICO-kerk, november 2021

Er begint al iets moois te ontstaan in de kerk in Driewegen, ons nieuwe kantoor. De ‘opbouw’-fase is begonnen!

september 2020

Soms is een mens toe aan een grote stap! Zoals u heeft kunnen zien op onze videoberichtjes tijdens de lockdown, verbleven we die lastige tijd in onze kleine vakantiewoning op Walcheren. Het coronavirus bracht ons niet alleen financiële en sociale tegenslagen, maar leerde ons ook dat ons hart in de Zeeuwse provincie ligt. Bij terugkomst in Utrecht, zo aanvang juni, bleef dat gevoel kriebelen. Het leidde ertoe dat we gedurende de zomer vele huizen hebben bekeken die voor ons de ideale mix van wonen, werken en misschien nog wel iets extra’s zouden bieden. De spoeling is dun, zelfs in Zeeland, maar het is ons toch gelukt! In de Zak van Zuid-Beveland kochten we een pastorie met een klein kerkje ernaast, met voldoende ruimte om er eens een klein concertje of een lezing te organiseren. Het is een prachtige en rustige streek. De VVV omschrijft het heel treffend als volgt:

In de Zak van Zuid-Beveland wordt zorgvuldig gewaakt over één van de oudste polderlandschappen van Nederland. Het liefelijke karakter van de Zak is het resultaat van een grimmig verleden. De geschiedenis verhaalt van inpolderingen en overstromingen. Al in de 12e eeuw zagen de bewoners zich genoodzaakt om dijken op te werpen tegen het oprukkende water. Het middeleeuwse landschapstype is nog altijd herkenbaar in de vorm van ongelijke poelgronden, een dicht patroon van smalle dijkjes en glooiende kreekruggen.

Wat gaat er veranderen? Eigenlijk helemaal niets. We zullen doorgaan met het organiseren van reizen, naar even mooie bestemmingen, met even indrukwekkende muziek. Wel zal dit allemaal vanuit Zeeland gaan gebeuren. Maar we zullen zelf nog regelmatig in Utrecht zijn, om hand- en spandiensten te verlenen voor onze reisleiders of natuurlijk om zelf als reisleider op pad te gaan.