Keizerlijke kapel, Aken

Keizerlijke kapel, Aken

Vincenzo Bellini

Kornelimünster

Kornelimünster

Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

Rolduc

Rolduc

Benjamin Britten

Benjamin Britten

Aken, Duitsland
18 mei 2024 t/m 21 mei 2024
Aken
Muzikaal avontuur net over de grens

• Kerkparabel van Britten in Sankt Nikolaus Aachen
• Belcanto bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik
• Mozarts operafragmenten Zaïde met 21e-eeuws commentaar

 
Basisreissom: € 1.175,00

Zaterdag 18 mei rijden we via diverse opstapplaatsen in Nederland naar Aken. ’s Middags maken we een korte wandeling door de historische binnenstad. Aken is een oude stad die als sinds de Romeinse overheersing in dit gebied permanent bewoond wordt. De Romeinen ontdekten de zwavelhoudende minerale bronnen en kanaliseerden deze in geneeskrachtige baden. In de 8e eeuw kwam keizer Karel de Grote naar Aken toe en bracht er een groot deel van zijn leven door. Onder zijn leiding werd een begin gemaakt met de bouw van de Dom van Aken. Zijn tombe is nog steeds in deze kapel te vinden. De latere koningen van het Heilige Roomse Rijk werden allemaal in deze dom gekroond. Ondanks de reformatie, meerdere grote stadsbranden en een kortstondige Franse overheersing zijn veel van de historische bezienswaardigheden in de stad in een bijzonder goede staat.
In de Stadtkirche Sankt Nikolaus kunt u vanavond een bijzonder ‘double bill’ bijwonen: eerst is daar Curlew River van Britten, een indringend verhaal over de zoektocht van een moeder naar haar verloren kind. Een opera die indruk maakt door de emotionele kracht en de gestileerde aangrijpende muziek, geïnspireerd door Brittens bezoek aan Japan. Het is de eerste van zijn zogenaamde kerkopera’s, een hedendaagse vorm van de middeleeuwse mysteriespelen. Deze eenakter van Britten wordt gecombineerd met een nieuw werk van de Duits/Iraanse componiste Cymin Samawatie, wier stijl van combineren het best te omschrijven is als etno-muziek, klassieke muziek en jazz.

Zondag 19 mei brengen we een bezoek aan het Couven Museum in Aken, dat ook wel de woonkamer van Aken wordt genoemd. Het museum geeft een kijkje in de ontwikkeling van de wooncultuur in de jaren 19e en 20e eeuw. Met name de stijlen rococo, vroegclassicisme, empire en de biedermeier zijn hier te vinden. Het museum bevindt zich in een authentiek huis dat uit het jaar 1778 stamt.
’s Middags rijden we naar Luik, waar u bij de Opéra Royal de Wallonie een opvoering kunt bijwonen van Bellini’s I Capuleti e i Montecchi. Deze opera vertelt het verhaal van Romeo en Julia, maar is niet gebaseerd op het toneelstuk van Shakespeare. Bellini haalde inspiratie uit een in zijn tijd recent Italiaans toneelstuk van Luigi Scevola die ideeën putte uit dezelfde 16e-eeuwse bron als Shakespeare. De rol van Romeo wordt gezongen wordt door een vrouw; een normale gewoonte in Bellini’s tijd. Toen begin 19e eeuw de castraten langzamerhand verdwenen, werden hun rollen overgenomen door vrouwelijke alten in travestie. Een hele reeks uiterst getalenteerde mezzosopranen hield de operawereld in zijn greep, onder wie Giuditta Grisi die de rol van Romeo als eerste zong.

Maandag 20 mei bezoeken we het historische plaatsje Kornelimünster. Midden in het plaatsje ligt de centrale markt met fraaie burgerlijke woningen uit de 17e en 18e eeuw. Opvallend is de gesloten bouwwijze met de smalle huizen die voorzien zijn van merendeels spitse gevels. De abdijkerk in dit stadje is een driebeukige donkere basilica met een barok altaar en een barok orgel van Johann Joseph Couven. Ook staat er een zandstenen beeld van de Heilige Cornelius met op de pilaar kleine afbeeldingen van heiligen en pelgrims.
De Oper Aachen combineert vanavond de muziek van Mozart met die van Chaya Czernowin. Mozart begon de opera Zaide te componeren in de hoop een aanstelling te bemachtigen bij een gloednieuw Weens operagezelschap dat door keizer Josef II ingesteld was om de Duitstalige opera te bevorderen. Mozart wist niet of hij geld voor zijn opera zou ontvangen en of het stuk ooit opgevoerd zou worden. Het grote probleem was dat Mozart een serieuze Duitse opera wilde schrijven, terwijl het gezelschap een komisch werk prefereerde. Vandaar dat Zaide uiteindelijk nooit is afgemaakt of opgevoerd. In plaats van deze opera schreef Mozart Die Entführung aus dem Serail, een komische opera, voor het gezelschap. Net als deze opera gaat Zaide over Europeanen die als slaven in Turkije leven, maar zich alsnog verbazen over de verlichte houding van de 'barbaarse' sultan. De Israëlische componiste Chaya Czernowin maakte een ‘reactie’ op Mozarts overgeleverder muziekfragmenten. In haar werk Adama (Hebreeuws: adama = aarde, adam = mens, dam = bloed) componeerde ze een onafhankelijke muzikale geluidsruimte en bekijkt ze het onderwerp vanuit een hedendaags perspectief.

Dinsdag 21 mei brengen we een bezoek aan Rolduc, een voormalige abdij in het stadsdeel Rolduckerveld in het Nederlands-Limburgse bisdom Roermond nabij de Duitse grens. De abdij speelde een belangrijke rol bij de ontginning van dit gebied en bij de vroegste steenkoolwinning. Na een eenvoudige lunch rijden we terug naar de opstapplaatsen.

Opera
 • zaterdag 18 mei 2024 Curlew Love Songs
 • Sint Nikolaus (Aken)
 • • Benjamin Britten: Curlew River
  • Cymin Samawatie: nieuw werk

 • Edward Benjamin Britten Curlew River (opera)
 • Prijs: € 29,00
Opera
 • zondag 19 mei 2024 I Capuleti e i Montecchi
 • Opéra Royal de Wallonie (Luik)
 • Vincenzo Bellini I Capuleti e i Montecchi (opera)
 • Prijs: € 76,00
Opera
 • maandag 20 mei 2024 Zaide/Adama
 • Theater Aachen (Aken)
 • • Wolfgang Amadeus Mozart: Zaide
  • Chaya Czernowin: Adama

 • Prijs: € 93,00
INNSiDE by Meliá Aachen

Innside by Meliá Aachen, AkenHet viersterren INNSIDE by Meliá Aachen ligt in Aken en beschikt over een sauna en een fitnesscentrum. Het hotel heeft een terras en biedt uitzicht op de stad. Je kunt ook genieten van een maaltijd in het restaurant of een drankje aan de bar. Elke kamer is voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. De kamers hebben een eigen badkamer met een douche. Voor extra comfort zijn er gratis toiletartikelen en een haardroger aanwezig. INNSIDE by Meliá Aachen biedt gratis WiFi in alle ruimtes. De accommodatie heeft een 24-uursreceptie. Het historische stadhuis van Aken is 500 meter verwijderd van INNSIDE by Meliá Aachen en de Dom van Aken bevindt zich op 600 meter afstand. De internationale luchthaven van Düsseldorf ligt 73 km verderop.

Basisreissom per persoon met vertrek op zaterdag 18 mei 2024 € 1.175,00
Eenpersoonstoeslag € 165,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Curlew Love Songs (18 mei 2024) € 29,00
I Capuleti e i Montecchi (19 mei 2024) € 76,00
Zaide/Adama (20 mei 2024) € 93,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Aken v.v. en vervoer ter plaatse
• 3 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Aken
• 3 diners of lunches in goede restaurants incl. een glas wijn & een eenvoudige lunch (21/05)
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Driebergen-Zeist, Arnhem en Horst bij Venlo (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Michel Khalifa

“Doe je ding”, had een docent mij ooit aangeraden. Ik heb zijn advies gevolgd, zij het met tien jaar vertraging. Op mijn 28ste meldde ik me aan bij de opleiding Muziekwetenschap van de Universiteit Utrecht. Na een eerste studie bedrijfskunde in Parijs had ik zeven jaar bij een Franse multinational gewerkt, waarvan de laatste drie in Nederland. Maar de muziek bleef trekken, want muziek is altijd mijn ding geweest. Als kind kon ik urenlang naar Bach luisteren, turend naar de platenspeler die deze wonderlijke klanken voortbracht. Ik heb daarna vijftien jaar viool gespeeld en bijna twintig jaar in amateurkoren gezongen, met meer enthousiasme dan talent.
Mijn overstap van het bedrijfsleven naar de muziekwereld was een schot in de roos. In Utrecht heb ik zeven heerlijke studiejaren gehad, aangevuld met extra vakken elders. Ik heb ook twee zomers lang een geweldige bijbaan gehad als rondleider op de Domtoren. Na mijn afstuderen in april 2000 kon ik meteen aan het werk als zelfstandige musicoloog, een niet vastomlijnd beroep dat tientallen soorten activiteiten omvat. Het sleutelwoord in mijn geval is communiceren. Ik schrijf toelichtingen voor orkesten en concertzalen, artikelen voor muziektijdschriften en Het Parool. Daarnaast verzorg ik concertinleidingen en cursussen over muziekgeschiedenis, een prachtig vak dat ik ook aan het Conservatorium van Amsterdam doceer. Mijn muzikale belangstelling is breed, van middeleeuws tot hedendaags, van kamermuziek tot opera. En omdat ik graag reis, als gastheer optreed en muzikale indrukken deel met gelijkgestemde mensen, heb ik in de zomer van 2008 contact gezocht met Taco Stronks en Remco Roovers, die hun team van muzikale reisleiders aan het versterken waren.
En zo leid ik nu mooie reizen met spannende voorstellingen natuurlijk, maar ook en vooral fijne contacten met u, de deelnemers. Ik stel mijn muzikale kennis en ervaring graag tot uw beschikking. Andersom heb ik veel belangstelling voor uw eigen mening, want artistieke smaken verschillen en vullen elkaar aan. Ik hoop u binnenkort te ontmoeten bij MUSICO Reizen.

Lees ook het interview met Michel Khalifa.