Kunstpalast Düsseldorf

Kunstpalast Düsseldorf

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Nikolai Kuznetsov)

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (Nikolai Kuznetsov)

Wiener Sängerknaben

Wiener Sängerknaben

Schumannhaus, Düsseldorf

Schumannhaus, Düsseldorf

Schwebebahn, Wuppertal

Schwebebahn, Wuppertal

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi

Düsseldorf, Duitsland
03 december 2024 t/m 07 december 2024
Düsseldorf in kerstsfeer
Kerstsfeer in de Ruhr

• Wiener Sängerknaben met kerstprogramma
• Highlights uit het operarepetoire van Verdi, Donizetti en Tsjaikovski
• Musea in Düsseldorf rondom Goethe & Schumann
• Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen & het Von der Heydt-Museum Wuppertal

 
Basisreissom: € 1.495,00

Dinsdag 3 december rijden we in de loop van de ochtend naar Düsseldorf. In de Philharmonie Essen treedt vanavond het beroemdste jongenskoor ter wereld op. ‘Liefde voor samen zingen, een goed gehoor én kunnen genieten van een lekker potje voetbal. Met die kwaliteiten mag je auditie komen doen', zegt de website van de Wiener Sängerknaben. Buiten wordt het kouder, binnen zingen de jongens uit Wenen een heerlijk kerstconcert. Met hun jeugdige stemmen geven zij gouden glans aan gevarieerde koormuziek, van 16e-eeuwse liederen, tot Brittens geliefde A Ceremony of Carols, en van all time favorites als Winter Wonderland tot traditionele kerstliedjes.

Woensdag 4 december krijgen we ’s ochtends een rondleiding door de Altstadt van Düsseldorf, het historische hart van de stad. ’s Middags brengen we een bezoek aan het nieuw geopende Schumann-Haus. Van 1852-1854 woonden Robert en Clara Schumann met hun kinderen in Düsseldorf. Het huis waar zij woonden, is recentelijk heropend als museum. In Düsseldorf kunt u vanavond een opvoering van de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovski bijwonen. Deze opera wordt gezien als het meesterwerk van Tsjaikovski op het gebied van theatermuziek. De muziek is melodieus, spontaan en bovenal typisch Tsjaikovski. Tsjaikovski had weinig sympathie voor de doelstellingen van de zogenaamde Groep van Vijf (Borodin, Moessorgski, Balakirev, Rimski-Korsakov en Cui), namelijk alleen nationale muziek te maken, vrij van alle westerse tradities. En dus heeft Tsjaikovski zich vrijelijk en naar hartenlust laten beïnvloeden door Franse, Duitse en Italiaanse muziek. Maar juist waar Tsjaikovski dan toch zijn Russische achtergrond laat gelden en typisch Russische ritmes gebruikt, is zijn muziek het meest levendigst.

Donderdag 5 december bezoeken we Museum K20. Onder de titel Raus ins Museum! Rein in Deine Sammlung toont de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen haar collectie met meesterwerken van Etel Adnan tot Andy Warhol. In 20 zalen worden meer dan 180 kunstwerken getoond die in de jaren 1904 tot 2023 ontstaan zijn. Bij de Rheinoper Düsseldorf staat vanavond de belcanto opera Lucia di Lammermoor van Donizetti op het programma.

Vrijdag 6 december rijden we naar Wuppertal voor een bezoek aan het Von der Heydt-Museum. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling moderne schilderijen van Claude Monet, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Dix, Pablo Picasso en Francis Bacon. Maar ook de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw is vertegenwoordigd. U kunt de reis muzikaal afsluiten met de opera Nabucco van Verdi. Het was 1841 en eigenlijk wilde Verdi niet meer componeren, hij had net zijn vrouw en kinderen verloren. Maar zijn impresario hield hem aan zijn contract en presenteerde hem het libretto voor Nabucco, losjes gebaseerd op oudtestamentische verhalen over de Babylonische koning Nebukadnezar. Volgens de legende smeet Verdi het libretto ongelezen weg. Maar toen zijn blik de woorden op de opengeslagen bladzijde ving, was zijn belangstelling onmiddellijk gewekt. Die woorden waren ... 'Va, pensiero, sull'ali dorate', de eerste woorden van het misschien wel meeste beroemde koorwerk allertijden, het slavenkoor uit de derde akte. Bij de première een jaar later vatte het publiek dit koor op als een symbolische verbeelding van hun eigen positie, ten tijde van de Oostenrijkse overheersing.

Zaterdag 7 december brengen we ’s ochtend een bezoek aan het Goethe-Museum, een Schloss Jägerhof, een statige 18e-eeuwse villa met een collectie voorwerpen die te maken hebben met het leven en werk van Goethe. In de loop van de middag rijden we terug naar Nederland.

Concert
 • dinsdag 03 december 2024 Wiener Sängerknaben
 • Philharmonie Essen (Essen)
 • Joseph Haydn
  uit Deutsches Offertorium pro Festo Nativitatis Domini: Lauft, ihr Hirten, allzugleich
  Heiligste Nacht, MH 461

  Georg Friedrich Händel
  uit Judas Makkabäus: Tochter Zion, freue dich

  Johann Ritter von Herbeck
  Pueri concinite

  Benjamin Britten
  A Ceremony of Carols (selectie)

  Camille Saint-Saëns
  uit Oratorio de Noël: Tollite hostias

  Adolphe Adam
  O Holy Night

  Samuel Arnold
  Hark! The Herald Angels Sing

  Traditional
  Andachtsjodler (Volksweise aus Südtirol)

  Franz Xaver Gruber
  Stille Nacht

 • Prijs: € 35,00
Opera
 • woensdag 04 december 2024 Jevgeni Onegin
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Pjotr Iljitsj Tsjaikovski Jevgeni Onegin (opera)
 • Prijs: € 62,00
Opera
 • donderdag 05 december 2024 Lucia di Lammermoor
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Gaetano Donizetti Lucia di Lammermoor (opera)
 • Prijs: € 62,00
Opera
 • vrijdag 06 december 2024 Nabucco
 • Opernhaus Düsseldorf (Düsseldorf)
 • Giuseppe Verdi Nabucco (opera)
 • Prijs: € 77,00
Radisson Blu Conference Hotel

Radisson Blu Scandinavia, Düsseldorf Gelegen aan de Rijnoever biedt het viersterren Radisson Blu Conference Hotel rustige, comfortabele kamers en een uitstekende service. Het hotel ligt gunstig ten opzichte van de Königsallee, het oude centrum en het beursterrein. De standaard kamers zijn ingericht in een klassieke, oriëntaalse, Scandinavische, Italiaanse, maritieme of hightech stijl.
Rookvrije en anti-allergene kamers zijn op aanvraag beschikbaar. Als gast van dit hotel heeft u bovendien gratis toegang tot het zwembad, waarbij zich tevens sauna, fitnessruimte, solarium en whirlpool bevinden.

Basisreissom per persoon met vertrek op dinsdag 03 december 2024 € 1.495,00
Eenpersoonstoeslag € 316,00
Toeslagen facultatieve muziekvoorstellingen - stel zelf uw programma samen:
Wiener Sängerknaben (03 december 2024) € 35,00
Jevgeni Onegin (04 december 2024) € 62,00
Lucia di Lammermoor (05 december 2024) € 62,00
Nabucco (06 december 2024) € 77,00
Inbegrepen in de basisreissom:

• Reis per luxe touringcar naar Düsseldorf v.v.
• 4 overnachtingen op basis van logies en ontbijt in een 4-sterrenhotel in Düsseldorf
• 4 diners of lunches in goede restaurants, inclusief een glas wijn
• Excursieprogramma (incl. entrees)
• SGR-bijdrage à € 5,=
• Deskundige reisleiding

Overige informatie:

• Opstapplaatsen: Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Driebergen-Zeist en Arnhem (lees hier meer over de opstapplaatsen bij busreizen van MUSICO Reizen)
• Exclusief toegangskaarten voorstellingen en concerten, vervoer van en naar de opstapplaatsen, overige maaltijden, consumpties & uitgaven van persoonlijke aard, bijdrage Calamiteitenfonds
• In tegenstelling tot wat in de papieren MUSICO-krant 2024 vermeld staat, is de standplaats van deze reis Düsseldorf, niet Essen. Het muziekprogramma is wel hetzelfde gebleven.
• MUSICO Reizen berekent geen boekingskosten
• Bij boeking gaat u akkoord met de algemene voorwaarden en heeft u kennisgenomen van onze paragraaf over mobiliteit

Marlies Geurts

Ik ben Marlies Geurts, in 1959 geboren en woonachtig in Eindhoven. Sinds 2004 ben ik getrouwd met journalist Jan de Vries. Muziek, en dan vooral vocale, speelt al mijn hele leven een grote rol. Ik studeerde van 1985 tot 1990 solozang aan het conservatorium in Utrecht. Tot een zangcarrière kwam het niet, in eerste instantie zeer tot mijn verdriet; later heb ik leren inzien waarom het beter was dat het leven zo liep. Je moet van gewapend beton zijn om in de wereld van klassieke muziek een wezenlijke carrière te kunnen maken en dat was ik niet en ben ik niet. Wat overbleef waren leuke semi-professionele producties, mooie concerten, levenslange, vervullende vriendschappen en een niet te stuiten drang om mensen deelgenoot te maken van de mooie verhalen, de emoties die er bij klassieke muziek horen. In de tussentijd werkte ik ‘gewoon’ weer als secretaresse.

Van eind 2000 tot begin 2008 werkte ik bij AVRO Klassiek en ontwikkelde me daar van secretaresse tot webredacteur; een boeiende periode en – wat ik graag wilde – dicht bij de klassieke muziek. Maar het leven loopt soms via bochtige wegen en in 2009 ging ik weer werken als secretaresse bij de overheid en begon een website: www.vocalies.nl, waar ik ook podcasts maak (radio-uitzending op internet). Gaat u er vooral eens kijken! En toen ging er weer een deurtje open: bij MUSICO Reizen kan ik u deelgenoot maken van veel moois binnen de klassieke muziek en ik kan dat combineren met goed ‘gastvrouwschap’, twee dingen die bij MUSICO Reizen hoog in het vaandel staan. Ik hoop u te ontmoeten bij een van de reizen!

Lees ook het interview met Marlies Geurts.