Schubertiade

een vast ijkpunt in het jaar

door Michel Khalifa

Aan de rand van een idyllisch Oostenrijks dorp staat een houten concertzaal. De akoestiek is prima, het uitzicht over de beboste heuvels betovert elke dag weer en de Grüner Veltliner smaakt uitstekend. In plaats van een ingeblikte gong komen twee hoornisten vlak vóór aanvang naar buiten om een welluidend duet te spelen.

Ja, het is goed toeven op de Schubertiade.

Angelika-Kauffmannsaal, Schwarzenberg
Angelika-Kauffmannsaal, Schwarzenberg
Het is de muziek die telt …

Het helpt natuurlijk dat de concerten in dit uit de kluiten gewassen chalet van wereldklasse zijn. Het neusje van de zalm op het gebied van Lied en kamermuziek treedt graag op in Schwarzenberg, midden in het Bregenzerwald, waar ze op een toegewijd publiek kunnen rekenen. In de Angelika-Kauffmann-Saal gaat het uitsluitend om de muziek. Liefhebbers komen van heinde en verre om zonder poespas wereldsterren in vertrouwd repertoire te horen. Schubert staat nog steeds centraal, maar het festival veroorlooft zich steeds vaker uitstapjes naar latere componisten. Eind juni brengen bijvoorbeeld bariton Thomas Hampson en pianist Wolfram Rieger Wunderhorn-liederen van Mahler, terwijl violist Renaud Capuçon en zijn companen strijkkwartetten van Brahms spelen.

Thomas Hampson
Thomas Hampson

Dit jaar heb ik voor de vierde keer op rij het voorrecht deze langlopende Musico-reis te begeleiden. Ik kijk er naar uit. Mijn roemrijke voorgangers Caecilia Andriessen, Tan Crone en Musico-eigenaar Remco Roovers hebben deze bestemming op de kaart gezet. Elk jaar kom ik enkele trouwe bezoekers tegen die voor de zoveelste keer de bedevaart naar Schwarzenberg maken. Dit verbaast me niet. Zo’n topbestemming heeft muzikaal steeds weer wat nieuws te bieden en staat garant voor onthaasting, gezelligheid en natuurschoon.

… en natuurlijk een goed glas bij de nabespreking

Elk jaar zitten er ook nieuwkomers bij. Zij voelen zich binnen een mum van tijd thuis in het knusse hotel Krone, waar gastvrouw Christine ons in de watten legt. Haar echtgenoot Manfred staat achter het fornuis en verwent ons met regionale specialiteiten: de ‘gute bürgerliche Küche’ op z’n Oostenrijks. En ’s avonds na het concert wordt op de comfortabele fauteuils in de hotellobby druk gediscussieerd over de ontroering die de concerten van de dag teweeg hebben gebracht.

Voeg daaraan toe een aangename busreis in samenwerking met de buschauffeur (mijn partner-in-crime), en het feest is compleet. Op de heenweg hebben we altijd een excursie, deze keer naar het Middeleeuwse juweel Rothenburg op der Tauber. Een boottochtje op de Bodensee is ook vaste prik. Ter plekke verkennen we overdag de omgeving, inclusief een makkelijke (optionele) wandeling in Oberstaufen, vlak over de Duitse grens. Op de terugweg naar Nederland stoppen we dit jaar weer in het bruisende Bad Kissingen, waar sopraan Julia Lezhneva ons bij wijze van muzikaal toetje op barokvuurwerk trakteert.

Ik hoop u ook te mogen verwelkomen op deze droomreis. Servus!

Lees hier meer over de reis naar de Schubertiade

Lees hier meer over MUSICO-reisleider Michel Khalifa