Thuisblijven is geen optie

door Nanda Geerling

Alweer naar Verona? Elk jaar naar Verona – is dat nu niet saai? Nee – luidt steevast mijn antwoord – sterker nog: ik word er heel erg blij van! Ik heb vele gerenommeerde operahuizen mogen bezoeken maar één theater heeft een speciale betekenis voor mij en dat is de Arena in Verona! Daar zat ik op een mooie zomeravond als 16-jarige hand in hand met mijn vriendje – mijn latere echtgenoot – op de trappen terwijl de hele Arena feeëriek verlicht was door aangestoken kaarsjes. Dat is nog eens romantiek!!!

Maar dat was nog maar het begin Toen de eerste maten van Verdi’s Aida klonken, werd ik volledig meegezogen door het verhaal, de meeslepende muziek en de overweldigende enscenering! Rond middernacht – na alle intense emoties en pracht en praal – klonk het serene afscheidsduet van Aida en Radames bij een eenvoudige tombe in de doodstille Arena. Dat beeld staat in mijn geheugen gegrift en mijn liefde voor de opera was vanaf dat moment voorgoed bezegeld.

De Arena van Verona is bij uitstek geschikt voor monumentale opera’s – spektakel in de goede zin van het woord hoort erbij. Aida is natuurlijk de grote favoriet maar ook een opera als Carmen leent zich uitstekend voor een groots opgezet drama.

Arena Verona
Arena Verona

Dit jaar kijk ik helemaal uit naar Verona omdat Il Trovatore wordt uitgevoerd – een stuk dat staat voor onvervalst Italiaans muziekdrama en uitermate geschikt is voor een theater als de Arena! In een bijna surrealistisch plot waarin haat, moord, wraak, liefde en bedrog de boventoon voeren, is Verdi op zoek naar nieuwe muzikale vormen waarin hij deze heftige hartstochten kan verklanken. Zijn melodische gave is onovertrefbaar: aria’s als Stride la vampa en Il balen del suo sorriso‘ waren na de succesvolle première in Rome onmiddellijk zeer geliefd.

En over afscheidsduetten gesproken: het duet van Leonora en haar geliefde Manrico – vermengd met het Miserere – blijft voor mij een van mooiste stukken uit de operageschiedenis. De veeleisende rol van Leonora zal in Verona gezongen worden door niemand minder dan de stersopraan Anna Netrebko. Wie kan Leonora’s complexe gevoelens nu beter vertolken dan zij?

Wat is er nog meer in Verona? Ontelbare kunstschatten op straat, in kerken, paleizen en musea. Voeg daaraan toe de uitstekende restaurants, de uitnodigende terrasjes en smaakvolle winkels met mode en design! Echt: thuisblijven is geen optie meer!

Altaar in San Zeno in Verona (Mantegno)
Altaar in San Zeno in Verona (Mantegno)