Léo Delibes (componist)

(21 februari 1836 - 16 januari 1891)

Leo Delibes is vooral bekend door zijn balletmuziek. Met name zijn ballet Coppelia en zijn opera-comique Lakmé worden nog regelmatig opgevoerd.

Naast componist was Delibes compositiedocent aan het conservatorium van Parijs. Hoewel zijn roem tijdens zijn leven groter was dan vandaag de dag, is hij een belangrijke vertegenwoordiger van de Franse klassieke muziek van de tweede helft van de 19e eeuw.

Clément Philibert Léo Delibes werd geboren in een dorp, maar zijn moeder zag zich gedwongen naar Parijs te verhuizen toen Delibes' vader stierf. Om zijn studie te bekostigen was hij kerkorganist terwijl hij aan het conservatorium les had van onder meer Adam. Op 45-jarige leeftijd werd hij benoemd als leraar aan hetzelfde conservatorium, nadat hij een decennium lang roem had vergaard met zijn operettes en balletmuziek. Tien jaar later zou hij overlijden als een gerespecteerd componist, die opgenomen was in de beroemde Académie des Beaux-Arts. Zijn klankidioom wordt gekenmerkt door het lichte karakter, de stijl waar Parijs aan het einde van de 19e eeuw vol van was. Delibes ligt begraven bij Montmartre in de stad waar hij groot werd.

Delibes had zijn eerste succes met het ballet Coppelia in 1870. Ook het ballet Sylvia heeft de tand des tijds doorstaan. Naast het eerder genoemde Lakmé waren ook de operettes Le Roi s'amuse en Le Roi l'a dit een groot succes.

Nathalie Dessay zingt de "klokjesaria" uit Lakmé

Werken van deze componist