Edward Elgar (componist)

(02 juni 1867 - 23 februari 1934)

Edward Elgar werd geboren in Broadheath, bij Worcester. Zijn vader was pianostemmer. Elgar ontwikkelde zich laat. Hij arrangeerde muziek voor verschillende ensembles, ondertussen spelend in verschillende bands en orkesten. De start voor zijn toenemende bekendheid vormde de ouverture Froissart, die zijn première beleefde op het Worcester Festival van 1890. Dit werd gevolgd door een aantal koorwerken.

Tot zijn bekendste werken behoren waarschijnlijk Pomp and Circumstance Marches Nr. 1-5 op. 39 (1901-07) met daarin Land of hope and glory en de Enigma Variations (1899). De Enigmavariaties munten uit door de grote afwisseling in sfeer en subtiele portrettering. Elgars Eerste Symfonie werd enthousiast ontvangen: in één jaar vonden er meer dan honderd uitvoeringen plaats. Hierin hanteerde Elgar een terugkerend thema als motto. Zijn twee andere symfonieën zijn minder bekend geworden. Zijn Vioolconcert schreef Elgar voor Fritz Kreisler.

Na de Eerste Wereldoorlog schreef Elgar weinig werken. Uit zijn laatste periode is vooral zijn Celloconcert beroemd geworden. Elgar dirigeerde nog een aantal plaatopnamen van zijn orkestwerken. Met Charles Villiers Stanford en Hubert Parry bracht Elgar de Engelse klassieke muziek eind negentiende eeuw op Europees niveau. Elgar is bekend om zijn superieure orkestratie en instinct voor grandeur.

Sir Roger Norrington over klassieke muziek en Land of Hope and Glory

Werken van deze componist