Giovacchino Forzano (librettist)

(19 november 1884 - 18 oktober 1970)

Na een studie medicijnen maakte Forzano kortstondig carrière als bariton, waarna nog een studie rechten volgde. In 1914 was Forzano betrokken bij de veiling van de nalatenschap van de schrijfster Ouida. Bij deze gelegenheid maakte Forzano kennis met Puccini die interesse had in Ouida's novelle The two little wooden shoes. Niet veel later verwierp Puccini het idee en maakte Forzano er een libretto voor Mascagni van (Lodoletta).

Forzano schreef wel twee andere libretti voor Puccini: Suor Angelica en Gianni Schicchi. Deze libretti vormen tezamen met Il Tabarro het drieluik Il trittico. Met het eerste deel wilde Forzano geen bemoeienis. Hij ontwikkelde liever zelf zijn plots, zo was zijn verklaring.

Alhoewel Forzano nog meer libretti aan Puccini aanbood, kwam het niet tot een verdere samenwerking. Wel vond onder auspiciën van Forzano - inmiddels directeur van La Scala - de première plaats van Puccini's Turandot. In zijn autobiografie Come li ho conosciuti uit 1957 geeft Forzano een aardig inzicht in de wijze van samenwerken met de verschillende componisten voor wie hij geschreven heeft.