Aulis Sallinen (componist)

9 april 1935

Sallinen is een Finse componist die na een studie aan de Sibelius Academie in Helsinki jarenlang voor de Finse radio werkte. Later keerde hij terug naar de Sibelius Academie om er theorie en compositie te doceren.

Aanvankelijk begon Sallinen te componeren volgens een vrije toepassing van de zogenaamde seriële techniek (waarbij de tonen in een vaste volgorde gebruikt worden). Zijn werk kenmerkt zich door een meditatieve stijl en een zekere lyriek. Dit comtemplatieve karakter heeft Sallinen tot nog toe altijd behouden. Later kwam daar nog een terugkeer naar een meer tonaal toonsysteem bij. Tot nog toe schreef Sallinen diverse symfonieën, kwartetten, vocale werken en een aantal opera's.

Hoewel zijn opera's verschillen in onderwerp en stijl, is de muzikale handtekening van Sallinen er duidelijk in te herkennen. Zo zijn in zijn opera's invloeden uit verschillende muzikale richtingen te horen: Prokofjev, Britten, Sjostakovitsj en Weill. Ondanks al deze invloeden weet Sallinen toch een geheel eigen stijl neer te zetten. Zijn sterkste punt is misschien wel het creëeren van een bepaalde sfeer. Daarbij weet hij compassie met zijn hoofdpersonen meesterlijk te combineren met humor.

Men heeft weleens kritiek geuit op Sallinen omdat hij niet genoeg avant-gardistisch te werk gaat. Maar juist die grote toegankelijkheid van zijn werk in combinatie met een haast schier oneindige muzikale vindingrijkheid en zijn grote gevoel voor drama zijn de sterke punten van Sallinens werk.

Werken van deze componist