Johann Strauss jr. (componist)

(25 oktober 1825 - 03 juni 1899)

Johann Strauss werd als zoon van de componist Johann Strauss sr. en zijn vrouw Anna op 25 oktober 1825 in Wenen geboren. Tegen de wil van zijn vader, die niet wilde dat Johann Strauss jr. musicus zou worden, nam hij stiekem muzieklessen. Hij studeerde viool, onder anderen bij de grootste 'rivaal' van zijn vader, Joseph Lanner. Ook volgde hij lessen bij de Weense professor in compositieleer Dreschler, die bekend is geworden door zijn theaterlied Bruderlein fein. Hij bleek een goede violist te zijn en ook zijn composities verraadden zijn talent. Johann Strauss jr. kon zich pas echt gaan toeleggen op een carrière als componist, toen Johann sr. in 1842 de familie verliet.

In 1844 richtte hij een eine "Tanzkapelle" op, die bestond uit 15 musici. Hiermee bond hij een muzikale strijd aan met zijn vader, die in het voordeel van Johann jr. werd beslecht. Na de dood van zijn vader werd Johann Strauss het muzikale middelpunt van het muziekleven in Wenen. Hij musiceerde overal waar men hem horen wilde, was ondermeer beschikbaar voor de balfeesten in Baden bei Wien en Vöslau en trad op aan het hof op de verjaardag van de keizer.

Daarnaast maakte hij met veel succes concerttournees door heel Europa. Hij trad jaarlijks op in Rusland en maakte daar vooral furore door de concerten in Pawlowsk, de zomerresidentie van de tsarenfamilie. Bij mooi weer moest daar dagelijks een openluchtconcert van twee tot vier uur voor de tsaar gegeven worden.
Voor het programma koos Strauss dan eigen composities, maar ook muziek van tijdgenoten. De ouvertures van Rienzi, Lohengrin en Tannhäuser van Richard Wagner werden uitgevoerd, maar ook stukken uit Luisa Miller, Nabucco, Il Trovatore en La Traviata van Giuseppe Verdi en werken van Tschaikovsky.

Al tijdens zijn leven stond hij bekend als de walskoning en de populariteit van de Weense wals is voor een belangrijk deel aan hem te danken. De Weense wals werd in de tijd waarin Johann Strauss jr. leefde voornamelijk in danszalen gespeeld. Het is Johann Strauss jr. te danken dat de Weense wals van het niveau van de danszaal naar het concertpodium getild werd.

Zijn oeuvre bestaat uit 479 van opusnummers voorziene dansen, 16 operettes, waaronder de Die Fledermaus, Eine Nacht in Venedig, Der Zigeunerbaron en dan nog de onder zijn auspiciën door Adolf Müller, maar pas na zijn dood opgevoerde, operette Wiener Blut.

Johann Strauss jr. stierf op 73-jarige leeftijd aan een longontsteking.