Antonio Vivaldi (componist)

4 maart 1678 - 28 juli 1741

De Venetiaanse componist Antonio Vivaldi was een leerling van zijn vader die violist was aan de San Marco, en van Giovanni Legrenzi. In 1703 werd Vivaldi tevens tot priester gewijd. Van 1713 tot 1740 was Vivaldi achtereenvolgens als vioolleraar, dirigent en componist verbonden aan het Conservatorio dell’ Ospedale Pietà. Dat was één van de vier beroemde muziekscholen voor weesmeisjes in Venetië.

Vivaldi schreef een ongekend hoog aantal instrumentale werken, een grote hoeveelheid kerkmuziek en zo’n veertig opera’s. Deze opera’s waren voor het merendeel geschreven volgens de toen geldende Venetiaanse stijl met libretti op mythologische of historische gebeurtenissen. De aandacht voor theatrale effecten was groot. Veel opera’s van Vivaldi zijn eeuwenlang van het repertoire verdwenen. De herontdekking zijn opera’s is eigenlijk nog maar net begonnen.

Vivaldi’s naam is sinds jaar en dag onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van het barokke en klassieke concerto als virtuoos solowerk voor een of meerdere instrumenten met orkestbegeleiding. In het Conservatorio dell’ Ospedale Pietà had Vivaldi gelegenheid genoeg om te experimenteren met verschillende stijlen. Hij bracht het tot een synthese van eerdere werken van Tomaso Albinoni of Arcangelo Corelli en stelde de 'klassieke' vorm van het concerto vast tot een driedelige compositie snel-langzaam-snel.

Aan het einde van zijn leven vertrok Vivaldi naar Wenen. Hij kwam daar in 1740 aan. De redenen voor zijn reis zijn niet helemaal duidelijk. Vivaldi's succes in zijn vaderland was al een aantal jaren tanende en vermoedelijk had de componist het aanbod gekregen om naar Wenen te komen, voor de opvoering van een aantal van zijn opera's. Vanwege de dood van Karel VI in oktober van dat jaar werden echter alle theaters gesloten en vonden de uitvoeringen niet plaats. Met Vivaldi's gezondheid ging het intussen steeds slechter. Hij stierf op 28 juli 1741. Van de eens zo succesvolle en redelijk welgestelde componist was weinig meer over. Hij werd in een Weens armengraf begraven.