Boris Godoenov (opera)

Componist: Modest Moessorgski

Librettist: Modest Moessorgski

Première: 27-01-1874 te Sint-Petersburg

Korte inhoud

Boris Godoenov heeft troonopvolger Dmitri laten vermoorden zodat hij zelf tsaar kan worden. Het Russische volk lijdt zwaar onder zijn bewind en Boris Godoenov krijgt zoveel wroeging van zijn daad dat hij uiteindelijk waanzinnig wordt.
In de tussentijd heeft monnik Grigori het plan opgevat zich voor Dmitri uit te geven en Boris Godoenov van zijn troon te stoten. Hij verzamelt hiertoe een leger. Tegelijkertijd wordt hij door de Poolse Marina verleid. Marina hoopt zo eens de tsarin te worden.
Als Boris zijn einde voelt naderen, wijst hij zijn zoon Fjodor als troonopvolger aan. Onderwijl trekken de legers van Grigori op tegen de nieuwe tsaar. Het volk ziet hem als Dmitri, de echte tsaar. Alleen de Idioot gaat niet mee met de massa. Hij jammert over het droeve lot dat Rusland treft.

Toelichting

Boris Godoenov wordt inmiddels beschouwd als een meesterwerk in de Russische muziek. Het Mariinksy Theater verwierp de opera echter tot twee keer toe, omdat het te gedurfd was, te nieuwerwets. Pas nadat leden van Mariinsky Theater in Sint-Petersburg op eigen gelegenheid en met groot succes delen van de opera hadden uitgevoerd, ging het theater in 1874 overstag.
Toch bleef men aan de opera schaven. Zowel Rimski-Korsakov als Sjostakovitsj schreven een nieuwe orkestratie en gingen daarbij soms voorbij aan de intenties van Moessorgski. Moessorgski wilde vooral de emoties van zijn hoofdrolspelers laten horen die als individuen tegenover de machtige stemmen van het volk staan.
Slotsom van Boris Godoenov is dat het lijden van het Russische volk voortduurt. Hun machthebbers veroorzaken dit leed omdat zij hun persoonlijke en politieke ambities niet van elkaar scheiden. Deze thematiek speelt ook een rol in Chovansitsjina en kan als centraal thema in het werk van Moessorgski worden beschouwd.

Rollen in dit werk
  • Boris Godoenov - tsaar (bas)
  • Feodor - zoon van Boris (mezzosopraan)
  • Xenja - dochter van Boris (sopraan)
  • Voedster van Xenja (mezzosopraan)