Brockes Passion (oratorium)

Componist: Georg Friedrich Händel

Première: 23-03-1719 te Hamburg

Toelichting

In 1712 verscheen van de hand van Barthold Heinrich Brockes Der für die Sünden der Welt gemarterte und sterbende Jesus, het lijdensverhaal van Christus op bijzonder dramatische wijze verteld.
Het werk werd in korte tijd zeer populair. Niet alleen Händel, maar bijvoorbeeld ook Telemann schreef een versie.
Componisten uit de barok maakten een onderscheid tussen zogenaamde 'oratorium passies' en 'passie oratoria', waarbij de Matthäus Passion en de Johannes Passion van J.S. Bach in de eerste categorie vallen maar de Brockes Passion in de tweede. Händel zette er op passende wijze uiterst dramatische muziek onder, met stormachtige aria’s en een hartverscheurende dissonanten op het moment van overlijden van Christus.

Händel schreef een lang en contemplatief werk voor solisten, koor en een instrumentaal ensemble. In verhouding tot Händels latere koorwerken zitten er in de Brockes Passion relatief weinig koorpassages. De aria’s zijn afwisselend qua opzet met soms een begeleiding van hobo of viool.
Johann Sebastian Bach heeft grote delen uit de Brockes Passion gekopieerd. Hij heeft zich bij het schrijven van de Johannes Passion duidelijk door Händels Brockes Passion laten inspireren.