Enoch Arden (kamermuziek)

Componist: Richard Strauss

Librettist: Alfred Tennyson

Première: gecomponeerd in 1897

Korte inhoud

Enoch Arden en Philipp Ray zijn beiden verliefd op Annie Lee, het meisje met wie zij reeds speelden in hun kindertijd. Annie kiest uiteindelijk voor Enoch en samen stichten zij een gezin, terwijl Philipp zich terugtrekt en in stilte lijdt. Wanneer Enoch echtgenote en kinderen achterlaat voor een verre zeereis en tien jaar later nog altijd niet is thuisgekomen, wordt hij dood gewaand.
Na veel twijfels trouwt Annie uiteindelijk met Philipp, die zich ontfermt over het vaderloze gezin. Enoch die eigenlijk schipbreuk had geleden en op een onbewoond eiland terecht was gekomen, komt echter na tien jaar weer thuis aan. Wanneer hij daar geconfronteerd wordt met het nieuwe huiselijke geluk van zijn gezin, besluit hij om dit niet te verstoren. Pas wanneer hij sterft, mag Annie te weten komen dat hij haar al die tijd in stilte heeft liefgehad.

Toelichting

Enoch Arden is een werk voor piano en stem, gebaseerd op een gedicht van Alfred Tennyson uit 1864. Dit romantische gedicht, dat gebaseerd zou zijn op ware feiten, gaat over liefde en zelfopoffering. In 1897 componeerde Richard Strauss een sobere maar tegelijkertijd fijnzinnige pianopartij bij deze tekst. Het betreft echter geen liederencyclus, omdat de muziek een volkomen autonome positie ten opzichte van het gedicht inneemt. Het is een 'melodrama', een genre dat rond de eeuwwisseling even heel populair was en waarin atmosfeer van de gesproken tekst wordt benadrukt door de muziek. Andere beroemde melodrama's uit deze periode zijn Schloß am Meer van eveneens Strauss, Königskinder van Humperdinck (dat hij later bewerkte tot opera), Das Hexenlied van Max von Schillings en Pierrot lunaire van Schönberg.