Esther (oratorium)

Componist: Georg Friedrich Händel

Librettist: Anoniem

Première: waarschijnlijn in 1718 te Middlesex

Korte inhoud

Esther is gebaseerd op het Oudtestamentische boek en speelt zich af in de vierde of vijfde eeuw voor Christus aan het Perzische hof van Susa waar een deel van het Joodse volk in ballingschap verkeert. Esther is een Jodin die door de Perzische koning Ahasveros wordt uitverkoren als zijn vrouw. Hij is niet op de hoogte van haar achtergrond. Haman, de machtige rechterhand van de koning, roept op om de Joden te vervolgen. Zijn haat richt zich in het bijzonder tegen de leider van de Joden, Mordechai.

Toelichting

Esther is Händels eerste Engelse oratorium en tevens het eerste oratorium van Händel dat een wezenlijk aandeel voor het koor heeft. Het zou interessant zijn de ontstaansgeschiedenis volledig na te gaan, ware het niet dat over de omstandigheden waarin het werk tot stand kwam of over de eerste opvoeringen weinig bekend is. Zelfs de datum van eerste opvoering is niet met zekerheid vast te stellen, maar wordt nu over het algemeen op 1718 gesteld.
De oorspronkelijk versie van Esther ontstond met grote zekerheid gedurende de korte, maar tevens zeer vruchtbare periode tussen 1717 en 1719 toen Händel lid was van het hof van James Brydges (later Duke of Chandos).
Händel baseerde zich voor dit Engelse oratorium op Racines gelijknamige werk dat in 1715 in een Engelse vertaling verscheen. Het is echter onduidelijk wie het libretto verzorgde.