Giulietta e Romeo (opera)

Componist: Riccardo Zandonai

Librettist: Arturo Rossato

Première: 14-02-1922 te Rome

Korte inhoud

De aanhangers van de vijandelijke families Capulet en Montague in Verona vechten met elkaar totdat een gemaskerde man tussenbeide komt. Het Romeo die vrede wil sluiten; hij is een Montague maar houdt hartstochtelijk veel van Giulietta, een Capulet. Giulietta laat een zijden ladder neer vanuit haar raam en Romeo blijft bij Giulietta totdat de dag aanbreekt.
Dan komt Tebaldo erachter dat Romeo bij Giulietta is geweest en geeft haar een standje. Ze is immers uitgehuwelijkt aan graaf van Lodrone.
Tebaldo daagt Romeo uit tot een duel waarbij Tebaldo dodelijk gewond raakt. Romeo vlucht naar Mantua waar hij hoort dat Giulietta dood is. Vertwijfeld keert hij terug naar Verona waar hij inderdaad het levenloze lichaam van Giulietta vindt. Uitzinnig van verdriet neemt hij vergif in, waarna Giulietta ontwaakt. Zij had een slaapdrank genomen om te kunnen ontsnappen aan het huwelijk met graaf van Lodrone. Gelukkig dat zij elkaar nog een keer hebben kunnen zien, nemen Giulietta en Romeo afscheid van elkaar.

Toelichting

Het libretto van Zandonai's versie van het welbekende liefdesverhaal over Julia en Romeo is niet gebaseerd op Shakespeares toneelstuk maar op eerdere versies van dit oeroude verhaal: de novellen van de Italiaanse auteurs Luigi da Porto en Matteo Bandello uit begin 16e eeuw. In de eerste akte is veel aandacht voor Tebaldo, naast de twee geliefden. Zandonai schreef het werk in een ware verismo-stijl met heel intense aria's voor Giulietta en Romeo.