Guglielmo Ratcliff (opera)

Componist: Pietro Mascagni

Librettist: Andrea Maffei

Première: 16-02-1895 te Milaan

Korte inhoud

De opera speelt zich af in Noord-Schotland en gaat over de tragische consequenties van verbroken relaties gedurende twee generaties.
Maria MacGregor heeft Guglielmo Ratcliff als echtgenoot afgewezen. Uit wraak of afgunst probeert Guglielmo tot het uiterste te vermijden dat anderen wel met Maria kunnen trouwen, tot moord aan toe.
Als Maria plannen maakt om met graaf Douglas te trouwen, verneemt zij dat haar moeder en Guglielmo's vader elkaar lief hebben gehad. Op goed moment is Maria's moeder van gedachten veranderd, en trouwde met MacGregor.
Als de voormalige geliefden hun relatie later toch voortzetten, vermoordt de jaloerse MacGregor Guglielmo's vader. Maria's moeder sterft met een gebroken hart.
Guglielmo raakt bevangen door de geesten van de mannen die hij vermoordt heeft en tijdens een laatste delirium vermoordt hij Maria, haar vader en tot slot zichzelf.

Toelichting

Mascagni was diep onder de indruk van de Schotse anti-held Wilhelm Ratcliff van Heine. Tijdens zijn studententijd in 1882 in Milaan begon hij aan de gelijknamige opera Guglielmo Ratcliff. Maar hij legde het werk terzijde om Cavalleria rusticana te componeren waarmee hij direct zijn naam als operacomponist had gevestigd.
De muziek van Guglielmo Ratcliff anticipeert op Cavalleria rusticana.
De rol van Guglielmo Ratcliff heeft de reputatie een van de meest veeleisende te zijn voor een tenor.