I masnadieri (opera)

Componist: Giuseppe Verdi

Librettist: Andrea Maffei

Première: 22-07-1847 te Londen

Korte inhoud

Zoon Carlo heeft zich bij een bende rovers aangesloten. Hij vraagt per brief zijn vader om vergiffenis. Broer Francesco is bang alsnog de erfenis te moeten missen en wijst uit naam van hun vader zijn broer de deur. Hij weet bovendien zijn vader ervan te overtuigen dat Carlo dood is. Zo denkt hij Carlo's verloofde Amalia te kunnen huwen.
Hoewel Carlo zijn vader later van de hongersdood redt, heeft hij zijn lot zo verbonden met dat van de roversbende dat hij zijn leven niet meer met Amalia durft te delen.

Toelichting

I masnadieri is een vrij onbekende opera van Verdi. De componist schreef het werk op verzoek van Her Majesty's Theatre in Londen. In dit theater was in 1845 Verdi's Ermani in première gegaan. Dat was zo'n succes dat theaterdirecteur Benjamin Lumley Verdi vroeg een opera voor Londen te schrijven.
Verdi was met twee projecten tegelijkertijd bezig. Het was zijn bedoeling eerst Macbeth in Londen in première te laten gaan en daarna I masnadieri in Florence. Maar omdat er geen geschikte tenor voor de rol van Carlo in Florence aanwezig was, wijzigde Verdi zijn plannen en haalde Macbeth naar Florence. Een jaar later ging I masnadieri in Londen in première, onder leiding van Verdi zelf. Voor deze opera baseerde Verdi zich op Die Räuber, een ongekend dramatisch werk van Schiller.