Il Pigmalione (opera)

Componist: Gaetano Donizetti

Première: 13-10-1960 te Bergamo

Korte inhoud

Pygmalion, koning van Kreta, zoekt als beeldhouwer naar het ideale beeldhouwwerk van Galatea. Contact met vrouwen heeft hij daartoe afgezworen. Maar als de voltooiing nadert, durft hij het beeld niet af te maken uit angst het dan onherstelbaar te beschadigen. Vertwijfeld roept hij Afrodite aan en smeekt haar zijn beeld levend te maken. Afrodite willigt het verzoek in; de prompt tot leven gewekte Galatea en de koning raken op slag verliefd op elkaar en zweren elkaar eeuwige liefde.

Toelichting

Een lyrische scene, zo omschreef Donizetti zijn eenakter Il pigmalione. Het is zijn enige opera die een mythologisch onderwerp heeft. De componist schreef het werk als 19-jarige student in september 1816 in Bologna als eerbetoon voor Johann Simon Mayr. Zijn vroegere leermeester uit zijn geboortestad Bergamo was in die dagen bij hem op bezoek. Tot een opvoering kwam het echter niet, tot anderhalve eeuw later in 1960.
Het is een bewerking van een libretto van Antonio Simenone Sografi die zich baseerde op Rousseaus Pygmalion dat weer geïnspireerd was op het tiende boek van de Metamorfosen van Ovidius.