L' amore dei tre re (opera)

Componist: Italo Montemezzi

Librettist: Sem Benelli

Première: 10-04-1913 te Milaan

Korte inhoud

De barbaarse koning Archibaldo verdenkt zijn schoondochter Fiora ervan ontrouw te zijn. En hij heeft gelijk: Fiora houdt nog altijd van de Italiaanse Avito met wie ze verloofd was voordat zij uitgehuwelijkt werd aan Archibaldo's zoon. Omdat Archibaldo blind is, kan hij zijn verdenkingen niet bewijzen. Als Fiora uiteindelijk toegeeft, wurgt Archibaldo haar. Door vergif op haar lippen te smeren hoopt hij te achterhalen wie haar geheime liefde is geweest.

Toelichting

Librettist Sem Benelli schreef het libretto voor deze opera op basis van een toneelstuk van hemzelf. Montemezzi maakte er een opera van die moeilijk tot een bepaalde soort gerekend kan worden. Een veristische opera is het in ieder geval niet. Ook in muzikaal opzicht lijkt de opera niet op het werk van Puccini, Leoncavallo of Mascagni. Montemezzi schreef melodieuze muziek maar niet met aria's die makkelijk in het geheugen beklijven. De wijze van orkestreren doet denken aan Wagner, onder andere door het gebruik van Leitmotiven. Maar de wijze waarop Montemezzi het orkest gebruikt om sfeer op te roepen, doet juist weer denken aan Debussy.
Toen Toscanini de opera hoorde, besloot hij het werk in New York op te voeren. Het was het begin van een wereldwijd succes. Vooral in Amerika zag men L'amore dei tre re als de grootste dramatische opera na Verdi's Otello. Na de dood van Montemezzi verdween de opera vreemd genoeg van het repertoire. Pas de laatste jaren wordt L'amore dei tre re weer af en toe opgevoerd.