L' isola disabitata (opera)

Componist: Franz Joseph Haydn

Première: 12-06-1779 te Esterházy

Korte inhoud

Constanze is jaren geleden met haar zusje Silvia na een schipbreuk op een onbewoond eiland terecht gekomen. Uit wanhoop besluit ze tot zelfmoord, de tekst voor haar graf heeft ze alvast geschreven.
Haar echtgenoot Gernando zat onderwijl al die jaren vast op een piratenschip. Na zijn ontsnapping zoekt hij met zijn vriend Enrico zijn vrouw. Hun komst op het eiland wordt stiekem gade geslagen door Silvia. Mannen heeft zij nooit eerder gezien. En na rijp beraad besluit zij dat zulke mooie wezens geen mannen kunnen zijn.
Er volgen een hoop verwikkelingen als Gernando de epigraaf van zijn vrouw leest. Echter: eind goed, al goed.

Toelichting

Haydn schreef L'isola disabitata in 1779 ter gelegenheid van de naamdag van zijn vorst Nikolaus. Het libretto was al 27 jaar eerder geschreven door huisvriend Metastasio. Hij omschreef de opera als "droevig zonder dat het theatertragedie wordt en komisch zonder dat het een klucht wordt". De personages passen uitstekend in de ideeën van de Verlichting, zo is bijvoorbeeld Silvia het onschuldige personage als in het werk van Rousseau.
Haydn toonzette subtiel de karakters: de wanhoop en zelfreflectie van Constanze, de vrolijke onschuld van Silvia, het brandende verlangen van Gernando zijn vrouw terug te vinden. Hierbij gaf hij vooral aan de blazers mooie solo's.

Rollen in dit werk
  • Constanze - vrouw van Gernando (mezzosopraan)
  • Silvia - zusje van Constanze (sopraan)
  • Gernando (tenor)
  • Enrico - vriend van Gernando (bariton)